Son Dönemde ciddi biçimde artan ve öngörülmesi mümkün olmayan mantar zehirlenmelerine karşı Sağlık bakanlığı açıklamada bulundu. Mantardan zehirlenen kişi sayısının bu yılın Kasım ayı itibari ile 1706'dan 5.128'e yükseldiğini duyurdu.


Yapılan açıklamada "bugünlerde ülkemizde, vatandaşlarımızın yabani mantar tüketimindeki artış nedeniyle zehirlenmelerde ciddi ve öngörülmesi mümkün olmayan artışlar gözlenmektedir. Geçtiğimiz yıl genelinde mantardan zehirlenen toplam kişi sayısı 1706 iken bu sayı neredeyse 5 kat artarak 2014 yılı Kasım ayı itibarıyle 5128'e yükselmiştir. 2014'ün son 4 ayında gerçekleşen zehirlenme vakaları sayısı ise şöyledir; Ağustos:68 , Eylül:268, Ekim:2133, Kasım:502" denildi.

 

mantar.jpg


Mantar Zehirlenmelerinin belirtileri nelerdir ?


Terleme, salivasyon, lakrimasyon, bronş sekresyonlarında artış, bronkospazm, yüz ve boyunda kızarma, ağızda metalik tat, kol ve bacaklarda karıncalanma, şişme, baş dönmesi, koordinasyon bozukluğu, denge bozukluğu, konuşma güçlüğü, ataksi, kas spazmları, görme ve işitme bozuklukları, halusinasyonlar, karın ağrısı, kusma ve ishal, derin uyku, kardiak ritm bozukluklarıdır. 6 saatten sonra görülen semptomlar ise ölümcül olabilecek mantarlar ile zehirlenmeleri akla getirmelidir. Bunlarsa bulantı, kusma, ishal gibi mide-barsak sistemi bulguları, sersemlik, göğüs ağrısı, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ateş, ağızda metal tadı, karın ağrısı ve terleme gibi belirtiler gelişebilir, bunun sonucunda da karaciğer-böbrek yetmezliği ve koma hali hatta ölüm görülebilir. Ülkemizde görülen ciddi mantar zehirlenmelerinin %95 i karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olmaktadır.

 

Mantar zehirlenmesinden şüphelenilen kişi kişiler mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna (mantar yiyen diğer bireylerle birlikte) başvurmalı ve bu kişiler gözlem altına alınmalı ve tedaviye erken dönemde başlanmalıdır. Başvurulan sağlık kuruluşu da, konu ile ilgili bilgi almak ve organ yetmezlikleri ve ölüme neden olabilecek mantar zehirlenmelerinde kullanılan panzehiri (antidot) temin etmek ve gerekli tedavi yöntemlerini danışmak için T.C Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde konuyla ilgili uzman doktorların 114 telefon hattıyla 7/24 danışmanlık hizmeti verdiği Ulusal Zehir Merkezi (UZEM)e başvurmalıdır.


Açıklamada şunlar kaydedildi:


Sonucunda oluşabilecek klinik durum düşünüldüğünde toplama mantar yemek,zehirle rus ruleti oynamaya benzetilebilir. Zehirlenmenin önlenmesindeki tek çare; doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi ve mantar tüketilmek istenen durumlarda bandrolü ve son kullanım tarihi uygun olan kültür mantarının tercih edilmesidir.

Editör: Wan Haber