Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ve beraberindeki heyet, resmi temaslarda bulunmak üzere Macaristan'a geldi.
Bakan Recep Akdağ, Macaristan Dış İlişkiler ve Dış Ekonomik İlişkilerden sorumlu Devlet Sekreteri Peter Szijjarto'nun eş başkanlığında, Türk-Macar Karma Ekonomik Komisyon (KEK) II. toplantısına katıldı.
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki HİTA binasında düzenlenen toplantıya, aralarında Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Kemal Gür, Macaristan'ın Türkiye Büyükelçisi Janos Hovari, DEİK Türk-Macar İşkonseyi Başkanı İsmet Güral, Türk-Macar Ticaret Odası Başkanı aynı zamanda DTİK Avrupa Bölge Komitesi Üyesi Suat Karakuş, THY Macaristan Genel Müdürü Levend Arısoy ve Çelebi Macaristan Genel Müdürü Osman Yılmaz'ın da bulunduğu yaklaşık 150 Türk ve Macar iş adamı iştirak etti.
Türk ve Macar yatırımcılara hitap eden Peter Szijjarto, Macaristan ve Türkiye arasındaki yıllık yaklaşık 2,5 milyar dolar olan ticari hacmin çok az olduğunu, bu rakamın kısa süre içinde 5 milyar dolara yükselmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Szijjarto, "Geçtiğimiz yıl 41 Macar şirketi Türkiye'de yatırım yaptı. Macaristan'da da Çelebi, Ege Seramik ve İhlas Holding gibi büyük Türk şirketlerinin yatırımı bulunuyor. Çok daha fazla Türk şirketini Macaristan'a yatırım yapmaya davet ediyorum" diye konuştu.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, iki ülke arasında başta enerji ve bilişim konularında ortak yatırımlar yapılabileceğini, yıllık 2,5 milyar dolarlık ticaret hacminin çok az olduğunu belirtti.
Akdağ toplantıya katılanlara yönelik, "Türkçe'de bir ata sözü vardır, şeker var, un var, yağ var, öyleyse neden helva yapmıyoruz. Helvanın yapılabilmesi için biz hükümet olarak ocağı yakmaya hazırız" dedi.

"DOMUZ GRİBİ İLE İLGİLİ BANA HİÇ BİR BİLGİ GELMEDİ"
Akdağ, toplantının ardından İHA muhabirinin Antalya'da domuz gribi görülmesine ilişkin sorusuna ise, "Ben şu an Macaristan'dayım. Domuz gribi ile ilgili bana hiç bir bilgi gelmedi. Önemli bir şey olduğunu düşünmüyorum. Yarın Türkiye'ye dönünce gerekli açıklamayı yaparım" cevabını verdi.
(MBŞ-CC-YHY-D)

23.01.2013 19:05:33 TSI

Editör: Wan Haber