Uzmanlar, aşırı tuz tüketiminin sağlığa zararlı olduğunu bildirdi.
Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Proğramlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Mesut Göktepe, ülkemizde en sık kullanılan tuz kaynağı besinlerden birinin ekmek olduğunu belirterek, "Sağlığa zararlarını önlemek amacıyla ekmekteki tuz oranının azaltılması yönünde çalışmalar devam etmektedir. Bir insanın tüm besinlerden alması gereken günlük tuz miktarı 4 gram kadarken, ülkemizde kişi başına günlük ortalama 18 gram tuz tüketilmektedir. Tuzu tüketimini azaltmak için yemeklerin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığından vazgeçilmeli, taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edilmeli, turşu, ketçap, hardal, soya sosu, salata sosları gibi yiyeceklerden uzak durulmalı, sebze ve meyve tüketilmeli, hazır besinler tüketilmemeli, yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, fesleğen, limon tercih edilmelidir" dedi.
Tuz tüketiminin insan sağlığına olan zararlarını anlatan Dr. Göktepe, şöyle konuştu:
"Dünyada olduğu gibi ülkemizde sağlıksız hayat tarzı arasında hareket yetersizliği, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme ve aşırı tuz tüketimi de yer almaktadır. Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalıkları, kemik erimesi, bazı kanser türleri gibi birçok hastalığa sebep olmaktadır. Sofra tuzu, et suyu tabletleri, hazır çorbalar, konserveler, salamura besinler (turşu), ketçap, hardal, hazır soslar, salam, sucuk, sosis, kurutulmuş domates, peynir, zeytin, cips ve krakerler, hazır gıdalar, tuzlu kuruyemişler, karbonat, maden suları, kabartma tozu tuz oranı yüksek gıdalardır" diye konuştu.
Göktepe, tuz tüketiminin sonradan kazanılan bir alışkanlık ve değiştirilebilir bir davranış biçimi olduğunu aktararak, tuz kullanımının ve sağlığa zararlarının azaltılabilmesi için uzmanlara kulak verilmesi gerektiğini kaydetti.
(KÇ-MŞ)

07.02.2013 12:45:03 TSI

Editör: Wan Haber