Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanı Cuma Sağlam, "Kayıt dışı ekonomi, vergi adaletsizliğini doğurduğu gibi, vergiye gönüllü uyumu da azaltmakta ve vergiye karşı direnci artırmaktadır" dedi.
Sağlam, düzenlediği basınla tanışma toplantısında 2012 yılı faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Kahramanmaraş'ta kısa bir süre önce göreve başladığını ifade eden Sağlam, dürüstlüğü ve devlete bağlılığı herkesçe kabul edilen bu şehirde görev yapmaktan mutlu olduğunu belirtti.
Tüm çalışma arkadaşlarıyla birlikte her konuda mükelleflere yardımcı olacaklarını kaydeden Sağlam, tatlı söz ve görül yüzle hizmet edeceklerini dile getirdi. Sağlam, şöyle konuştu:
"Vatandaşlar ve kurumlar olarak devletimizden sağlık, eğitim, imar, savunma, yol, su, elektrik gibi her türlü hizmetin yapılmasını bekliyoruz. Bu hizmetler yapılmadığında şikayet ediyoruz. Ülkemiz bir petrol ülkesi olmadığı için devletin yapacağı yatırımlardaki en önemli kaynak topladığı vergilerdir. Bu yüzden yıllık bütçelerde en önemli gelir kalemini de vergiler oluşturmaktadır. Nitekim 2013 yılı bütçe gelirlerinin de yüzde 86'sı vergilerden oluşmaktadır. Sağlıklı vergi toplamanın en önemli faktörlerinden biri de ekonomik faaliyetlerin tamamının kayıt altına alınmasıdır. Ülkemizde kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmaması vergi adaletsizliğini doğurduğu gibi vergiye gönüllü uyumu da azaltmakta ve vergiye karşı direnci artırmaktadır. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasında en önemli faktörlerin başında belge düzeninin yerleşmesi gelmektedir."
Vergi dairesi çalışmalarını da anlatan Sağlam, kentteki mükellef sayısının 2012 yılında 39 bin 100'e yükselttiğini işaret etti. 2012 yılında 1 milyar 78 milyon 678 bin 143 TL vergi tahakkuk ettiğini anımsatan Sağlam, "Tahsilat miktarı ise 933 milyon 819 bin 153 TL olarak gerçekleşmiştir. Bunun yanında genel bütçeden ilimiz için 2012 yılı kasım ayı itibariyle ayrılan harcama tutarı 1 milyar 514 milyon 359 bin TL'dir. Bu rakama göre Kahramanmaraş'tan toplanan bütçe gelirlerinin bütçe giderlerini karşılama oranı yüzde 45'dir."
(YUT-Y)

14.01.2013 15:05:33 TSI

Editör: Wan Haber