Merkür Haber Gazetesi'nden Ferit Erçin ve Çağlar Dağdelen'in özel haberine göre; Van’da 2011 yılında meydana gelen iki büyük depremin ardından depremzedeler için kurulan konteynerlerin bir bölümünün satışı gerçekleşti. 42 ailenin kaldığı Anadolu Konteyner Kent’teki bin 50 konteyner, tanesi bin 800 TL’den  satıldı. Denetimlerin yetersiz kalmasından dolayı kullanılamaz hale gelen konteynerler, maliyetinin yaklaşık 6 katı düşük fiyata satıldı. Sadece Anadolu Konteyner Kenti’nde bulunan bin 500 konteynerden 11 Milyon 760 bin TL zarar edildi.

Van’da meydana gelen iki büyük depremden sonra depremzedelerin geçici barınmaları için kurulan konteynerlerden bir bölümü başka kentlere gönderilirken, geriye kalan konteynerlerin çoğu kötü kullanım yüzünden kullanılmaz hale geldi. Bir tanesinin devlete maliyeti yaklaşık 15 bin TL olan konteynerler satışa çıkarılırken, Anadolu Konteyner Kenti’nde kurulan ve kullanılamaz hale gelen konteynerler maliyetinin yaklaşık 6 kat düşük fiyata satıldı. Anadolu Konteyner Kenti’nde bulunan bin 50 konteynerin yaklaşık maliyeti 13 Milyon 650 bin TL iken, meydana gelen tahribatla ancak 1 Milyon 890 bin TL’ye satılabildi. Böylece sadece bin 50 konteynerden yaklaşık 11 Milyon 760 bin TL zarar edilmiş oldu.

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011’de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 9 Kasım 2011’deki 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra 25 bina yıkılırken 26 bin konuta da ağır hasardan dolayı yıkım kararı verildi. Kısa sürede depremzedelerin geçici barınmaları için 35 bölgeye 30 bin konteyner kuruldu. Bir tanesinin devlete maliyeti yaklaşık 13 bin olan konteynerler, 2 kış boyunca depremzedeler için can simidi oldu. Kalıcı konutların teslim edilmesinden sonra konteynerlerin bir bölümü kaldırılırken, Anadolu Konteyner Kenti ve Tahir Paşa Konteyner Kenti’nde halen toplam 54 aile yaşamaya devam ediyor. Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne (AFAD) bağlı olan konteynerler bir süre önce Milli Emlak Müdürlüğü’ne devredildi. Devrin ardından konteynerler ihale usulü ile satışa çıkarıldı. Milli Emlak Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Anadolu Konteyner Kenti’nde bulunan bin 50 konteynerin tanesi bin 800 TL’den satıldı.

Van merkezde iki konteynerin halen kullanıldığını ifade eden Uçar, “Devam eden iki konteyner kentimiz var. Biri Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin karşısında bulunan Anadolu Konteyner Kent, diğeri ise Erciş yolu üzerinde bulunan Tahir Paşa Konteynır Kenti’dir. Anadolu Konteyner Kentte son yaptığımız tespitlere göre yaklaşık 42 aile yaşıyor. 42 aile fiilen orada oturmuyor. Görevlilerin tespitine göre 18’e yakın aile konteyner kentte oturuyor. Diğerleri ise elektrik su bedava olduğu için günü birlik veya depo olarak kullanıyor. Tahir Paşa Konteyner Kenti’nde ise 12 aile oturuyor.

Konteyner kentlerle ilgili sorunlar, sadece konteynerlerin satışınsan ibaret değil. Konteynerlerin Milli Emlak Müdürlü- ğüne devredilmesinin ardından Anadolu Konteyner Kenti’nde bulunan bin 50 konteynerin satışı yapıldı. Belediye, kendisine ait olan arsada bulunan konteynerlerin bir an önce kaldırılmasını isterken, orada yaşayan aileler ise gidecek yerleri olmadı- ğını ileri sürerek çıkmak istemiyor. Anadolu Konteyner Kent’teki konteynerlerin artık AFAD’a bağlı olmadığını söyleyen Van İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Osman Uçar, “Anadolu Konteyner Kentteki konteynerler AFAD’a bağlı değil. Geçtiğimiz dönem konteynerler Milli Emlak’a devredilmiş. Milli Emlak da ihalesini yaparak ildeki müteahhitlere veya kişilere devretmiş. Konteyner kentte 42 aile oturuyor. Belediye oranın boşaltılmasını istiyor. Arsa belediyenin olduğu için belediye, arsaların bir an önce boşaltılması gerektiğini, söz konusu arsaların imara açılacağını belirtiyor. Vatandaş ise orada kalmakta ısrar ediyor.” dedi. Hayırsever bir vatandaşın Tahir Paşa Konteyner Kenti’nde oturan aileler için konut yaptığını belirten Uçar, “Hayırsever bir vatandaşın 12 konutluk yapmış olduğu bir bina var. Binanın kaba inşaatı bitmiş durumda son görüştüğümde ise ince işlerine başlanacağı belirtilmişti. Söz konusu 12 aileyi o konuta yerleştireceğiz. Orası biterse oraya geçecek aileler. Zaten yılsonuna kadar biteceğini söylemişti hayırsever vatandaş. Biz de orası bitene kadar ailelere kira yardımı yaparak konteyner kenti boşaltmayı düşünüyoruz. Bu hem bizim faydamıza hem de onların faydasına olacak. Çünkü şuan konteynerlerin bulunduğu alan bir vatandaşa ait ve kiralamış durumda. Hâlihazırda kirasını ödemeye devam ediyoruz. Ödeneğimiz olmadı- ğından kira borcumuz günden güne artıyor. Bu sebeple oranın bir an önce boşaltılması gerekiyor. Valilik nezaretinde de olsa, emniyet güçleri nezaretinde de olsa da yine boşaltacağız.“ şeklinde konuştu.

Olası bir depremde sıkıntı yaşanmaması için çevre illerde konteynerler için toplama alanlarının oluşturulduğunu belirten Uçar, “Çevre illerde toplama alanları var, Elazığ’da var, birçok ilde var. En yakın illerde bölge bölge toplatılmış. O bölgelere yetecek miktarda toplatılmış. Van’da böyle bir şey yapmadık ama yapılması düşünülüyor. Van’daki konteynerlerin hepsini toplayamadık. Çünkü bulunan mevcut konteynerlerin çoğunun onarılması gerekiyordu. Onarım yapıldığı zaman normal fiyatından daha fazla maliyet çıkacak duruma gelmişti. Ondan dolayı hurda bedeliyle satışa çıkarıldı.” şeklinde konuştu. Uçar şöyle devam etti: “Resmi kurumlarda, mahallelerde ve köylerde toplatılması gereken 2 bin 300 civarında konteyner var. Yaptığımız görüşmelerde, resmi kurumlarda, mahallelerde ve köylerde bulunan mevcut konteynerlerin daha fazla tahrip olmadan bir hazine arazine toplatılıp kira bedeli ödememek şartıyla, acil durumlarda kullanılabilir durumda olması gerektiğini bildirdik. Öyle bir düşüncemiz var.”

Editör: Wan Haber