Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kişi başına geliri 3-5 bin dolarlardan 10 bin 500 dolara çıkardıklarını belirterek, "Bu yeterli bir rakam değil. Gelişmiş bir ülke olmak için sınır olan 18-20 bin dolar seviyesinde olmamız lazım. O zaman biz şehirlerimizde yaşayanları rahat bir duruma getiririz" dedi.
Esenler Belediyesi, Sabahattin Zaim Üniversitesi ve İstanbul İktisatçılar Derneği'nin (İKDER) ortak organizasyonuyla Prof. Dr. Sabahattin Zaim adına düzenlenen sempozyumların beşincisi "Şehir ve Ekonomi" temasıyla Esenler'de gerçekleştirildi. Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'nde gerçekleştirilen sempozyuma Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen ve çok sayıda davetli katıldı.
Bakan Bayraktar, yaptığı konuşmada, "Şehirlerimizi nasıl daha iyi hale getirebiliriz, şehirlerimizi çarpık yapılardan, kaçak yapılardan afete depreme dayanıksız yapılardan nasıl kurtarırız diye bir mücadele içerisindeyiz. Devlet olarak 500 konut yapıldı. Bu ülkemizde kalkınmakta gelişmekte olan bir ülkeyiz. Kişi başına gelirimizi 3-5 bin dolarlardan aldık 10 bin 500 dolara çıkardık ama bu yeterli değil. Gelişmiş bir ülke olmak için sınır olan 18-20 bin dolar seviyesinde olmamız lazım. O zaman biz şehirlerimizde yaşayanları rahat bir duruma getiririz" dedi.
Şehri ekonomiyle düşünmek gerektiğini belirten Bayraktar, özellikle sanayileşmenin başladığı 18'nci yüzyıldan itibaren batıya doğru çok büyük bir göçlerin başladığını ifade etti. Bakan Bayraktar, "Bize benzer ülkelerde temel bir düzleşme kendi yöresinde, köyünde iş bulamayan, aş bulamayan, eğitim bulamayan, çocuklarına daha iyi sağlıklı bir hayat sunamayan insanlarımızın göçü, şehirleri çarpıttı" şeklinde konuştu.
Numan Kurtulmuş ise, Sabahattin Zaim'in kişiliği ve bilimsel olarak çevresinin çok güçlü olduğu için ayakta dimdik durmuş büyük bir insan olduğunu vurguladı. Kurtulmuş, "İlk olarak cenabı Allah El Camii sıfatını çok fazla vermiş. İkincisi, mahviyetkar olması, tevasum içerisinde olması ve son olarak da diyagram özelliğine sahip olması her zaman ayrı bir insan olarak göstermiştir" şeklinde konuştu.
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ise, "İsmi söylendiği zaman ideal insan tiplemesiyle örtüştürülen ve hayatının onun hayatı gibi dizayn etmeye gayret ettiğim ve her bir cümlesinde hayatımda ders çıkardım hocalarımdan olan Sabahattin Zaim, İslam ekonomi sempozyumuna ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyum" diye konuştu.
Programa ev sahipliği yapmaktan dolayı onur duyduklarını belirten Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek de, "Bir şehrin yeniden oluşturulması, yeniden değerlendirilmesi yaşanır kılınması ve ekonomik değerlerinin korunması konusunda sorunları çözüm üretmek ve karar vericiler aracılığıyla gerçekleşmiş bu tür organizasyonlarda ortaya çıkacak yeni düşüncelerin hem iş dünyasına hem de topluma olan katkısı yadsınamaz" dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Göksu, Bakan Bayraktar ve Numan Kurtulmuş'a plaket takdim etti. Öte yandan "Prof. Dr. Sabahattin Zaim İslam Ekonomisi Ödülü" de Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu'na takdim edildi.
(AR-ET-ÖZ-Y)

15.12.2012 14:45:00 TSI

Editör: Wan Haber