SP Kocaeli İl Kongresi'nde ilk kez iki aday yarıştı. Mevcut il başkanı Sinan Ejderoğlu ile Mehmet Aras'ın yarıştığı kongrede, SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak, kendisine danışmadığı için Aras'ın listesini okutmazken, Aras 258 oyla başkan oldu.
Saadet Partisi (SP) 4. Olağan Kongresi, genel başkan Mustafa Kamalak'ın katılımıyla Sabancı Kültür Merkezi'nde yapıldı. Mevcut il başkanı Sinan Ejderoğlu ile Mehmet Aras yarışırken, delegeler arasında sık sık tartışmalar yaşandı. Genel Başkan Kamalak, yaptığı konuşmada, Aras'ı eleştirerek, "Aday olacağını keşke bana danışsaydı" dedi. Aras'ın listesi, divan başkanı Hasan Bitmez tarafından da okunmadı. Kamalak, Ejderoğlu ve yönetiminin elini havaya kaldırarak salonu terk ederken, Aras 258 oyla, 173 oy alan Ejderoğlu'nu geçerek başkan oldu. Oy sayımı bittikten sonra açıklama yapmak isteyen Aras'ın, bu kez de Sakarya il başkanı tarafından engellendiği iddia edildi. Aras, konuşma yapmadan salondan gitmek zorunda kaldı.
Mustafa Kamalak, kongre başlamadan önce basın mensupların sorularını yanıtladı. Kongrede çift aday olması üzerine konuşan Kamalak, çift listenin olabileceğini, bunun teşkilatta ayrılığa neden olmayacağını söyledi. Kamalak, Mehmet Aras'la adaylık konusu üzerine hiç görüşmediğini de belirterek, "Sinan Ejderoğlu bizim GİK üyemizdir. Bin bir türlü değerlendirmeden sonra GİK listesine girdi" şeklinde konuştu.
574 delegenin oy kullanma hakkının bulunduğu kongrede, 435 kişi oy kullandı. 5 oyun geçersiz sayıldığı kongrede, mevcut il başkanı Sinan Ejderoğlu'nun listesi 173 oy aldı, Eski il başkanı Mehmet Aras ise 258 oy aldı, Aras'ın listesinde ise sadece Yücel Mollaismailoğlu'nun isminin üzeri çizildi. Kamalak, Kocaeli teşkilatından 13 belediyeyi istedi. 75 GİK üyesinden 5'in Kocaeli'den olduğunu kaydeden Kamalak, 2 genel başkan yardımcısının da yine Kocaeli'den olduğunu belirterek, Kocaeli'ye önem verdiklerini kaydetti. Kamalak, "İslam Birliği'ne giden meşale Kocaeli'den yanmalı" dedi.
Kongre öncesinde faydalı olacak isimleri rica ettiğini söyleyen Kamalak, "Bana getireceğiniz isim listesini il başkanıyla müzakere edeceğimi söylemiştim. Sonra il başkanını aradım. İlimizdeki ulu çınarlarımızı mutlaka listeye al dedim. Mehmet Aras'ı listeye alın dedim. Gerçekten çok üzüldüm. Mehmet Aras madem ki kendisine taleplerde bulunulduysa keşke bana düşüncemi sorsaydı" dedi. Salondan gelen tepkiler üzerine Kamalak, "Davamızın iyiliği tarafından genel başkan olarak hakkımdı. Bana gelen haberlere göre Kocaeli'nde bir grup insan toplantılar yaparak çalışmayacaklarını çalıştırmayacaklarını söylemişler. Buna inanmak istemiyorum" diye konuştu. Delegeler ise böyle bir şeyin olmadığın söyleyerek Aras'ı destekler nitelikte sloganlar attı.

ARAS'IN LİSTESİ OKUNMADI
Konuşmaların ardından Divan Başkanı Hasan Bitmez, Sinan Ejderoğlu'nun listesini tek tek okuyarak sahneye davet etti. Ardından Kamalak'ı da sahneye davet eden Bitmez, Kamalak ile fotoğraf çekileceğini söyledi. Ejderoğlu ve yönetiminin ellerini tutarak havaya kaldırdı. Divan Başkanı Bitmez, Mehmet Aras'ın genel merkezin kararı nedeniyle listesinin okunmayacağını söyledi. Bu sözler, salonda tepkilere neden oldu.
Kararın ardından sinirlenen Aras, "Divan başkanı divan başkanlığını bizden öğrendi. Usulen yanlışlık yaptılar, gündem maddelerini oylamadılar. Bizim listemiz okunmadı ancak kendi yollarına taş koydular. Bu olayın cevabını sandıkta görecekler" diye konuştu. Aras'ın verdiği tepkinin ardından oylamaya geçildi. 2 sandıkta kapalı oy usulü gerçekleşen oy kullanma işlemi kalabalık yüzünden sürekli olarak aksadı.
Kullanılan oyların ardından oy sayım işlemine geçildi. Sandıktan Aras'ın galip çıkmasıyla birlikte Aras'ı destekleyenler sloganlar ve alkışlar eşliğinde kendisini tebrik etti. Bu sırada Ejderoğlu'nu destekleyenler ve Aras'ı destekleyenler arasında tartışma çıktı.
(MA-ÖK-Y)

04.02.2013 09:57:36 TSI

Editör: Wan Haber