Komisyon, Türkiye'nin 7 ülkeyle çeşitli tarihlerde imzaladığı anlaşmaları onaylayan kanun tasarılarını görüştü.

Komisyonun kabul ettiği tasarılar arasında,Türkiye ile Rusya Arasında Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Bulunan Rus Defin Yerleri ile Rusya Federasyonu Topraklarında Bulunan Türk Defin Yerleri Hakkında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı bulunuyor. Tasarı, daha önceki dönem Dışişleri Komisyonunda kabul edilmiş ancak Genel Kurulda görüşülemediği için kadük olmuştu.

TÜRK ASKERLERİ İÇİN ŞEHİTLİK YAPILACAK

Tasarının gerekçesinde, Birinci Dünya Savaşı yıllarında esir düşen ve esir kamplarında hayatlarını yitirerek Rusya'nın Krasnoyarsk bölgesinde defnedilen Türk askerleri için şehitlik anıtı inşa edilmesi, ayrıca Vladivostok, Petrevski ve Hirov şehirlerinde bulunan Türk askerlerinin mezarlarının künye tespitlerinin yapılarak bu şehirlerde de birer anıt inşa edilmesi, mezar kalıntıları bulunursa, bulunan yerlerde şehitlik yapılmasına dair Milli Savunma Bakanlığıtaleplerininin, 2009'da Moskova Büyükelçiğince Rusya'daki makamlarına iletildiği belirtildi.

TÜRKİYE'YLE RUSYA ARASINDA ANLAŞMA

Bu talep üzerine Rusya'nın, şehitlikler konusunda iki ülke arasında bir anlaşma imzalanması önerdiği, bu çerçevede hazırlanan, Türkiye ile Rusya Arasında, Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Bulunan Rus Defin Yerleri ile Rusya Federasyonu Topraklarında Bulunan Türk Defin Yerleri Hakkında Anlaşma'nın, 3 Aralık 2012'de imzalandığı kaydedildi.

ASKERLERİN DEFİN İŞLEMLERİ ÇÖZÜM BULACAK

Anlaşmaya göre, Türkiye ve Rusya, defin yerlerinin belirlenmesine, tesciline katkıda bulunacak, defin yerlerinin düzenlenmesini, bakımını sağlayacak, 1. ve 2. Dünya Savaşları ve diğer askeri savaşlar sonucunda hayatını kaybeden askerlerin naaşlarının nakledilmesi, yeniden defnedilmesine ilişkin konuları çözüme kavuşturacak.

Editör: Wan Haber