Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihayil Bogdanov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun PYD’nin Cenevre görüşmelerine davet edilmiş olması halinde görüşmeleri boykot edecekleri açıklamasına yanıt verdi.

Sputnik News’in haberine göre, Bogdanov, Ankara’nın ‘PYD Cenevre’ye katılırsa boykot ederiz’ yönündeki açıklamasına anlam veremediklerini söyleyip “Ankara’nın, Suriye görüşmelerine katılması öngörülmüyor” dedi.

Bogdanov, bir gazetecinin Ankara’nın söz konusu açıklamasıyla ilgili sorusuna “Anlayamıyorum. Nasıl Moskova, Washington ve Riyad bu görüşmelere katılmıyorsa Ankara da burada yer almıyor, katılmıyor. Dolayısıyla olayın Ankara ile bir alakası yok” yanıtını verdi.

Diğer taraftan hazırlık çalışmalarından Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın sorumlu olduğunu hatırlatan Bogdanov, “Bu Suriye görüşmeleri. Suriyelilerin kendisi kimlerin katılıp katılmayacağı konusunda karar vermeli. Sonuçta muhalefet heyetinin oluşturulmasından Ankara veya Rusya sorumlu değil. Bu sorumluluk De Mistura’ya ait” dedi.

Müslim: Barış görüşmeleri tehlikeye girer

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, PYD’nin en büyük bileşeni olduğu Demokratik Suriye Meclisi’ni Cenevre’deki görüşmelere davet etmişti.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, dün akşam imc tv canlı yayınına bağlanmış ve PYD’nin katılmaması durumunda Suriye’deki barış görüşmelerinin tehlikeye gireceğini belirterek, “PYD masada değil, Demokratik Suriye Meclisi de davet edilmiş sayılmaz” demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Cenevre görüşmelerine PYD’nin davet edilmesi halinde Türkiye’nin müzakereleri boykot edeceğini söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, 2015 yılının dış politikasını değerlendirdiği basın toplantısında “Suriye’de süren savaşın sona ermesi için Cenevre’de yapılacak toplantıya PYD’nin katılmaması, bu toplantıda beklenen sonuçların alınmayacağı anlamına gelir. Zira Kürtler, Suriye halkının önemli bir bölümünü oluşturuyor” demişti.

Editör: Wan Haber