Dışişleri Bakanlığı, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada “Rus savaş uçağı 3 Ekim’de Türk hava sahasını ihlal etti. Rus Büyükelçi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak ihlal kuvvetle protesto edildi” dedi.

Hava sahası ihlali Türkiye’nin Suriye sınırı üzerinde Hatay’ın Yayladağı ilçesinde gerçekleşti.

Türkiye, Akdeniz’de Suriye karasuları üzerinde Türk RF-4E savaş uçağının düşürülmesi üzerine Suriye’den gelecek unsurlara yönelik angajman kurallarını değiştirmişti. Bu kapsamda sınır ihlali yapan Suriye uçak ve helikopterleri geçmişte Türkiye’nin F-16’ları tarafından düşürülmüştü.

“Rus savaş uçağı ikinci kez Türk hava sahasını ihlal etti”
Dışişleri Bakanlığı, akşam saatlerinde de bir Rus savaş uçağının Türk hava sahasını 2’nci kez ihlal ettiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Rus savaş uçağı ikinci kez Türk hava sahasını ihlal etti. İhlal kuvvetle ikinci kez protesto edildi. 4 Ekim’deki ikinci ihlal için Rusya Büyükelçisi bakanlığa çağrıldı” denildi.

Rusya’dan açıklama
Rusya Savunma Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “SU-30 jeti Türk hava sahasına birkaç saniyeliğine girdi” dedi.

Hurriyet Daily News’den Sevil Erkuş’un haberine göre, Rusya Türkiye’ye, ihlalin “navigasyon hatası”ndan kaynaklandığını bildirdi. Ankara’daki Rus Büyükelçiliği yetkilileri de Hurriyet Daily News’e yaptıkları açıklamada, Moskova’daki Türk askeri ataşesinin hatayla ilgili bilgilendirildiğini belirtti.

Hürriyet Gazetesi Moskova Temsilcisi Nerdun Hacıoğlu’nun haberine göre ise, Türk Dışişleri’nin notasına Kremlin’den; “Türkiye ile ilişkimiz çok yönlü. Bu yüzden zedelenmez” yanıtı geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın danışmanı Dimitri Peskov, Kremlin’de düzenlediği günlük basın brifinginde, Türkiye’nin verdiği notaya da değindi. Peskov, “Türkiye ile aramızdaki ilişki çok yönlü ve geniş alanları kapsıyor. Adı geçen uçak vukuatıyla ilgili Ankara’daki büyükelçimiz gerçekten Türk Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştır. Ancak biz bu olayın ikili ilişkileri zedelemeyeceğini düşünüyoruz. Ankara’nın bize verdiği notada birtakım veriler sıralanmakta. Biz bu verileri inceledikten sonra Türkiye’ye daha detaylı yanıt vereceğiz” dedi. (DHA, T24, ZETE)

Editör: Wan Haber