Halkın büyük çoğunluğu Ortodokslardan oluşan Rusya'da Hz. İsa'nın doğum günü kutlamaları başladı. Rus Ortodoks Hıristiyanlar 28 Kasım ve 6 Ocak tarihleri arasında tutulan orucun ardından kiliselere akın etti. Dün gece Rus Başpatriği Kiril'in katıldığı Noel ayiniyle başlayan kutlamalar, bugün ve yarın tüm Rusya genelinde coşkuyla devam edecek. Başkan Putin de Sochi'de kiliseye giderek Noel kutlamalarına katıldı.
Moskova'daki Kurtarıcı İsa Kilisesi'ne akın eden yüzlerce vatandaş, kilise karşısında düzenlenen çeşitli eğlence programlarına katılarak doyasıya eğlendi. Kilise karşısında bol bol dans ederek şarkı söyleyen vatandaşlar, bayram sevinçlerini İHA'yla paylaştılar. Yelena Dobrovskaya isimli vatandaş yaptığı açıklamada "Bizim ailemiz çok küçük olmasına rağmen aramızdaki sevgi hisleri çok güçlüdür. Biz bu bayramı genellikle evde aile ortamında kutlarız. Bu yıl değişiklik olsun diye buraya geldik. Buradaki etkinlikleri çok beğendik" şeklinde konuşurken, Lyudmila Klem isimli diğer bir vatandaş ise "Dün gece televizyon başında oturup bu kilisedeki Noel ayinini canlı yayından izledim. Bugün ise kendim de buradaki kutlamalara katılmaya karar verdim. Gerçekten organizasyon çok güzel. Herkes gönlünce eğleniyor" dedi. Viktor Malkin isimli vatandaş "Bu bayramı burada kutladığım için çok mutluyum. Ayrıca benim çocuğum buradaki halk dansı grubu içinde sahneye çıkacak. Şimdi onun sahneye çıkışını bekliyorum. Burada her şey güzel" şeklinde konulurken, Mihail Zubov isimli diğer bir vatandaş ise "Bu bayramı biz iki bin yıldan beri kutlaya geliyoruz. Daha önce eski SSCB döneminde bu bayramın kutlanması devlet tarafından yasaklanmıştı. Ama biz yine de bu bayramı evde kutluyorduk. Şimdi ise bir yasak bulunmadığı için bu bayramı meydanlarda halk arasında kutlamayı tercih ediyoruz" dedi.
Bu arada başkent Moskova'da 200 binden fazla kişinin dün gece kiliselerde düzenlenen ayinlere katıldığı bildirildi.
PUTİN DE KİLİSEYE KATILARAK MUM YAKTI
Dün Sochi'de meşhur Fransız aktör Gérard Depardieu'yü misafir eden Başkan Putin, bugün Sochi şehri yakınındaki Lesnoe köyündeki Kutlu Teslis Aziz Corc Manastırı'nda düzenlenen ayine katılarak Hz. İsa'nın doğum gününü kutladı. Putin, kilisede mum yakıp teslis çıkararak dilekte bulundu ve kilisedeki halk ile kısa süreli sohbet etti.
Rus Patrikliği de tertip ettiği büyük bir ayin ile Ortodosk Noel'ini kutladı.
(AK-CTŞ-D)

07.01.2013 16:38:34 TSI

Editör: Wan Haber