Rusya Meclisi'nin (Duma) aldığı kararla Rusyalı çocukların ABD'liler tarafından evlatlık edinilmesinin yasaklanması, bugün tüm Rusya genelinde on binlerce muhalefet taraftarının katıldığı sokak eylemleriyle protesto edildi. Başkent Moskova'da sayıları polisin kaynaklarına göre 10 bin, muhalefet kaynaklarına göre ise 50 bin kişi arasında değişen büyük bir kalabalığın katılımıyla gerçekleşen "Alçaklara Karşı Marş" adlı sokak yürüyüşünde Duma'nın feshedilmesi talep edildi.
Moskova'nın Puşkinskaya Meydanı'nda başlayarak yaklaşık 3 saatte Saharov Meydanı'na doğru yürüyen göstericiler, ellerinde Putin'in ve Duma milletvekillerinin posterlerini taşırken sık sık "Putin'siz Rusya", "Duma'daki namussuzlara hayır" sloganları attı.
Yaklaşık 4 bin polisin aldığı geniş güvenlik önlemleri altında yapılan eylem sırasında Moskova'nın merkez semtleri trafiğe kapatıldı. İHA'ya açıklamada buluna Svetlana Krasnova isimli eylemci, "Herkes Magnitski'den bahsediyor. Ama Magnitski'nin kim olduğunu ise çoğu bilmiyor. Magnitski, Putin rejimine karşı çıktığı için hapse atılan ve bir yıl boyunca kendisine yapılan çeşitli işkencelere sonunda dayanamayarak ölen bir insandır. ABD'nin Magnitski'nin katillerine karşı kabul ettiği o kanunu biz de destekliyoruz. Putin, Magnitski'nin ölümünden bizzat sorumludur" şeklinde konuştu.
Nataliya Borz isimli diğer bir protestocu ise, "Duma'nın kabul ettiği bu kanun ile sadece çocukların hakları ihlal edilmekle kalmıyor, aslında çocuklar ölüme terk edilmiş oluyor. Çünkü Rusya'daki kimsesiz çocuk evlerinde hayat şartları çocukların normal bir hayat yaşaması için elverişli değil. Çocuklar adeta savaş yıllarında olduğu gibi işkence kamplarında tutuluyor" dedi.
Aleksey Samotvalov isimli diğer bir protestocu, "Ben Putin'in ve Duma'nın kovulmasını talep ediyorum. Çünkü Rusya, Putin başkanlığındaki bir çete tarafından idare ediliyor. Bu çeteden biran önce kurtulmamız şart" şeklinde konuşurken, Nataliya Bondar isimli protestocu ise, "Putin ve Duma'nın istifasını istiyorum. Ayrıca kimsesiz çocuklarımızın da yabancılar tarafından evlatlığa alınmasına izin verilmeli. Çünkü biz kimsesiz çocuklara bakmadığımızı veya bakamadığımızı kabullenmemiz gerekiyor. Çocuk evlerindeki vaziyet çok korkunç. Bu rezillikten kurtulmamız lazım" dedi.
Sergey Porovski isimli genç de, "Duma, Putin'in talimatlarıyla hareket eden kukla bir parlamentodur. Zaten bu milletvekillerini de biz seçmedik. Dolayısıyla Duma'nın kabul ettiği bu yasayı kınıyor ve Duma'nın feshini talep ediyoruz" dedi.
Mitinge çocuk kolunu ısıran bir fare oyuncağı ile gelen Dmitriy Karbışev isimli diğer bir protestocu ise, "Bu farenin Putin'i temsil ettiği artık kimseye sır değil. Maalesef Kremlin'de oturmakta olan bu farenin iştahı her geçen gün artıyor ve şimdi de çocuk etiyle beslenmek istiyor" dedi.
Bilindiği gibi ABD'nin bazı Rus vatandaşlarını "kara listeye" alan "Magnitski Yasası"na misilleme olarak kabul edilen "Anti Magnitski Yasası", ABD'lilerin Rusyalı çocukları evlatlık edinmesini yasaklıyor.
Geçtiğimiz günlerde Rusya'nın farklı yerlerinde bir araya gelen diğer gruplar ise, Rus çocukların ABD'liler tarafından evlatlık alınmasına karşı çıkmış, bu evlatlık çocukların ABD'de rahata değil işkence ile ölüme gittiklerine dikkat çekmişlerdi.
(AK-CTŞ-AŞ-D)

13.01.2013 17:37:54 TSI

Editör: Wan Haber