ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Baltık Denizi’ndeki Amerikan destroyeri üzerinde alçak uçuş yapan Rusya jetleriyle ilgili olarak angajman kurallarına göre vurma haklarının olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, 11 Nisan’da Baltık Denizi’nde Kaliningrad’ın 70 deniz mili açıklarında, uluslararası sularda iki Rusya SU-24 savaş uçağının, Amerikan destroyerinin yaklaşık 30 metre üzerinde 20 kez alçak uçuş yapmasına ilişkin konuştu.

Kerry’nin konuyu direkt olarak Rusya Dışişleri Bakanı John Lavrov ile konuşacağını belirten Kirby, “Bakan Kerry, USS Donald Cook üzerinden yapılan uçuşun görüntüleri ve raporu sonrasında alarma geçti” dedi. Kirby, “Kerry durumu, profosyönellik dışı, gereksiz bir tahrik ve tehlikeli şeklinde değerlendirdi” dedi.

Kerry’nin ABD ordusunun, Amerikan savaş gemisine çok fazla yaklaşan Rusya savaş uçaklarını düşürmeye hakkının olduğunu belirterek, bu çeşit tutumları kınadıklarını dediğini aktardı.

Ne olmuştu?

ABD Savunma Bakanlığı, 11 Nisan günü bir Rusya savaş uçağının USS Donald Cook destroyerini 90 dakika boyunca alçak uçuşla taciz ettiğini bildirmişti.

Amerikalı yetkililer jetlerden birinin destroyere 9 metre kadar yaklaştığını, yakın uçuş nedeniyle geminin etrafında girdaplar oluştuğunu söylemişti.

12 Nisan günü de KA-27 tipi bir Rusya helikopterinin de Amerikan destroyeri etrafında yakın uçuş yaptığı bildirildi.

ABD, Rusya uçakları bölgeyi terk edene kadar gemiden uçak havalandırmaya ara verdiğini açıkladı.

ABD’nin destroyer filosunun en önemli gemilerinden olan 154 metre uzunluğundaki “USS Donald Cook” 56 kilometre hıza kadar çıkabiliyor. Gemiyi diğer savaş gemilerinden ayıran en önemli özelliğini ise balistik füze kalkanı “Aegis” sistemi oluşturuyor. Destroyer, gelişmiş radarları sayesinde füze saldırıları da dahil olmak üzere birçok saldırıya karşı “kalkan” özelliği taşıyor.

Rusya jetlerinin bu eylemlerin, denizde tehlikeli kazaların engellenmesini öngören ve 1970’lerde imzalanan bir anlaşmayı ihlal edebileceği belirtiliyor.

Editör: Wan Haber