Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, bazı batılı ülkeleri çocukça davranmakla suçladı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, diplomatik temasları için Moskova'ya gelen Belçikalı mevkidaşı Didier Reynders ile görüştü. Basına beyanat veren Lavrov, Rusya'nın NATO ile arasındaki anlaşmazlıklara, İran'ın nükleer müzakere meselesine ve Rusya'nın Suriye siyasetine dair açıklamalarda bulundu. Lavrov, "Cenevre'de bir milletlerarası muahede bildirisi olarak Suriye için alınan kararlar neyse biz Rusya olarak bu bildiri kararlara göre hareket ediyoruz" dedi.
Cenevre Bildirisi'ne göre Suriye'de bir hükümet geçişinin temin edilmesi gerektiğini ve Rusya'nın da bu maddeye uyarak Suriye'nin istikrara kavuşacağı minvalde bir siyaset güttüğünü ifade eden Lavrov, bazı diplomatların Rusya'nın Suriye meselesine dair icra ettiği siyasetini yanlış değerlendirdiklerini söyledi. Lavrov, "Suriye'deki mağdur insanlara Acil Yardım Bakanlığı uçağımız ile insani yardım gönderdik. Bu hareketimizi ABD'li üst makam bir temsilci hanım Rusya'nın hayal kırıklığı olarak değerlendirdi. Rusya'nın Suriye rejiminden umduğunu bulamadığını ve artık bu rejimi desteklemeyi bıraktığını ifade etti. Oysa bu ifadeler tamamen yanlış. Bir defa, biz hiçbir zaman Suriye rejimi hakkında hayal kırıklığı yaşamadık ve hiçbir zaman da onu desteklemedik. Bizim bütün siyasi icraatımız Cenevre'de alınan kararları tatbik etme çabasından ibarettir" dedi.
LAVROV'DAN ABD'YE: "KENDİLERİ BİLİR, NE SÖYLEYEYİM?"
Cenevre'de alınan kararlar icabı Suriyelilerin kendi liderlerini ve siyasi iradeleriyle hükümetlerini seçme haklarına saygı duyulması gerektiğini söyleyen Lavrov, ABD'nin Rusya ile birlikte çalışmama kararı aldığına dikkat çekti. "Bu üst düzeyli çalışma gurubu ABD'nin teklifiyle başlatılmıştı ve müzakere için iyi bir yoldu. Ancak ABD'nin bu yoldan çıktığını gördük. Yazılı olmasa da şifahi olarak bunu bize bildirdikler. Kendileri bilir, ne söyleyeyim?" dedi.
"BAZI ÜLKELER ÇOCUKLUK YAPIYOR"
İran'ın nükleer çalışmalarına dair de açıklama yapan Lavrov, İran ile müzakere için bir araya gelecek olan ülkelerin hala nerede buluşulacağı noktasında anlaşamadıklarını, bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti. Lavrov, "Maalesef bu beyhude siyasi münakaşa yüzünden bir araya gelinemiyor. Bu çocukluk yapma işini bırakıp herhangi bir yerde buluşmaktan yana adım atılması lazım. Ne konuşacağımız nerede buluşacağımızdan daha mühim bir mevzudur" dedi.
Belçikalı mevkidaşı ile Rusya AB arasındaki ilişkileri ve son günlerde Rusya NATO arasında yaşanan anlaşmazlıkları konuştuklarını ifade eden Lavrov, Belçika'yı müzakereye dayalı siyasi tavrından ötürü tebrik etti. Lavrov, Rusya NATO arasındaki anlaşmazlıkların sürdürülebilir müzakereler ile aşılabileceğini söyledi.
(CTŞ-ÖK-D)

28.01.2013 15:55:53 TSI

Editör: Wan Haber