Rusya'da 2002'den beri her sene 10 Şubat gününde kutlanan "Diplomatlar Günü" bu sene de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rus diplomatların bir araya gelmeleriyle kutlandı. Lavrov, "Ülkesine inanmış diplomatlarımızla Rusya'yı dünyanın refah ülkesi yapacağız ve diplomatlarımızın yurtdışındaki çalışmalarıyla farklı hükümetlerle işbirliği yaparak Avrasya Ekonomik İşbirliği'ni gerçekleştireceğiz" dedi.
Rusya'nın 10 Şubat 1549'da kurulan Diplomasi müessesesi, 2002'de Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararı ile her sene aynı günde kutlanmaya başlanmıştı. Moskova'da bir araya gelen Rus diplomatlara hitap eden Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 10 Şubat gününün Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın tarihi noktasından ifade ettiği değeri ve Rusya'nın günümüzdeki dış politikası üzerine konuştu.
"1549'da ülkemizin ilk diplomatik faaliyetleri başlamıştı. Ancak Rusya'nın yakın tarihinde bu gün kutlanmıyordu. Günümüzde Rus Devleti'nin diplomatlarına verdiği değerin ispatı olan Diplomatlar Günü kutlaması, Rusya'nın tarihine ve diplomatlarının hizmetlerine nasıl itimat ettiğini gösteriyor" dedi. Günümüz dış politikasının sürekli değişen dinamiklerle karşı karşıya olduğunu ve bu sahada krizleri çözmek için diplomatlara büyük vazife düştüğünü ifade eden Lavrov, milletlerarası sahadaki güvensizlikleri ve anlaşmazlıkları çözmek için 7 Mayıs 2012'de Vladimir Putin tarafından tayin edilen Rus Dış Politikasının yeni müfredatını icra edeceklerini kaydetti. Lavrov sözlerini şöyle sürdürdü:
"Günümüzün pek çok çatışma, ihtilaf ve krizlerine çare olmak için milletlerarası hukuk şartlarına uyumlu bir şekilde tayin edilen Rusya'nın dış siyaset anlayışı ile çalışacağız. Ülkemiz, Avrasya ekonomik entegrasyonunu teşvik ederek bu minvalde bir dış siyaset takip edecektir. Bu noktada, vatanına inanan ve vazifesinin eri olan diplomatlarımızın dış ülkelerde farklı hükümetlerle birlikte çalışarak bu siyasetimizi icra edeceklerini söyleyebiliriz. Maksadımız, Rusya'yı dünyanın en müreffeh ve yaşanabilir ülkesi yapmaktır. Günümüzün teknik ve diğer vasıtalarını kullanan diplomatlarımız maksatlarına ulaşmak için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklardır ve bu noktada tüm elçiliklerimiz ve konsolosluklarımızda çalışan diplomatlarımızı tebrik ediyor, dış siyasetimiz için çalışan herkese teşekkür ediyorum. Diplomasi Günümüz kutlu olsun!"
(CTŞ-ÖK-D)

10.02.2013 17:30:01 TSI

Editör: Wan Haber