Türkiye'nin ilk nükleer güç santralinin yapılacağı Mersin'de, Rus Akkuyu NGS firması tarafından bilgilendirme ofisi kuruldu. Akkuyu'ya yapılacak santralin mini bir maketinin de bulunduğu ofiste, vatandaşlara yönelik bilgilendirme faaliyeti yürütülecek.
Akkuyu NGS A.Ş. tarafından Çamlıbel semtinde açılan 'Akkuyu Toplum Bilgilendirme Merkezi'nin ilk ziyaretçileri ilköğretim okulu öğrencileri oldu. Pedal çevirdikçe elektrik üreten bisikletlere büyük ilgi gösteren öğrenciler, görsel ve yazılı materyaller vasıtasıyla nükleer enerji hakkında bilgi edinmeye çalıştı. Öğrenciler, merak ettikleri soruları da merkezde görevli uzmanlara sordu. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin maketini de yakından inceleyen öğrenciler, Rus uzmanlardan santralin çalışma sistemi konusunda bilgi aldılar.
Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, merkeze isteyen herkesin gelebileceğini ve gelenlere nükleer güç santralinin çalışma sistemi konusunda bilgiler verileceğini kaydetti. Kasumov, "Nükleer endüstri konusunda burada herkese açıklamalarda bulunacağız. Bu merkez herkese açık olacak ve sürekli faaliyette olacak. Gönül rahatlığı ile gelip bizden istedikleri bilgileri alabilecekler. Dediğimiz gibi kapımız kesinlikle herkese açık olacak. Bilgi sahibi olmak isteyen herkese konuyla ilgili bütün bilgileri vereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.
Kasumov, ÇED süreci ile ilgili bir soruya ise, "ÇED süreci devam ediyor. Şu an üzerinde çalışmalarımız sürüyor. 2013 Mayıs ayında hazır olması bekleniyor. Hazır olduğunda bu rapor yetkili makamlara sunulacaktır" cevabını verdi.
Akkuyu NGS A.Ş. Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Uzel ise, gazetecilerin "Nükleer karşıtları da merkeze gelip bilgi alabilecekler mi?" şeklindeki sorusu üzerine nükleer santrallerdeki enerji üretiminin 'atom çekirdeğinin parçalanması' üzerine kurulmuş bir teze dayalı olduğunu belirterek, "Ama Türkiye'de çok bilinen bir söz vardır; 'Önyargıları parçalamak atomu parçalamaktan daha zor.' Hakikaten samimi, vatanperver duyguları ile endişe taşıyan insanlar buraya geldiğinde bütün sorularının cevaplarını alacaklarından ve bütün kaygılarının giderileceğinden biz eminiz. Ama önyargı ile buraya gelenlerin buradan bir şey alıp almamaları konusunda ben o insanların kendilerini sorgulamalarını isterim. Bir şey çok önemli burada, tepki demokratik sınırlar içinde olduğu müddetçe hiçbir sorun yok. Çok da normaldir. Biz bu teknolojinin Türkiye'ye gerekli olduğunu anlatırken, birileri de bunun zararlı olduğu iddiası ile kendilerini ifade etmek isteyebilirler. Ama Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş, bütün yükümlülüklerini yerine getiren, vergisini veren ve insanlara istihdam sağlayan bir şirket olarak bizim çalışma hürriyetimizin kısıtlanmaması gerekiyor. Dolayısıyla biz sorgulamak isteyen herkese açığız" diye konuştu.
Uzel, 'şehir plancılarının nükleer santral alanının belediye imar planına işlenmediği iddiası' ile ilgili olarak ise, "Aslında biraz yanlış aksettiriliyor hadise. İmar planları belli ölçeklerde yapılıyor. 1/100.000'lik planda Akkuyu sahası enerji üretim sahası olarak işaretlendi. Bu planın Danıştay tarafından iptal edilen bir yönü var ama bu kapsadığı hinterlandın Karaman bölgesini içermesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla Akkuyu sahasının enerji üretim sahası olarak tescil edilmesiyle ilgili bir sorun yok. Yani bu projeyi aksatacak derecede bir sıkıntıya yol açmış değil" dedi.
Açıklamaların ardından Akkuyu NGS A.Ş. İnşaat ve Montaj İşleri Müdürü Dimitri Litvenko tarafından nükleer santral maketi üzerinde gazetecilere bilgi verildi.
(HSK-CC-Y)

27.12.2012 14:04:04 TSI

Editör: Wan Haber