İstanbul'da Çeçen Edelgiriv'i öldüren ekipten bulunduğu iddia edilen 2 Rus'un MİT ve Emniyet'in ortak operasyonuyla yakalandığı iddia edilmişti. Rusya'dan konuyla ilgili ilk açıklama geldi.

Bugün Habertürk Gazetesi'nden Bülent Aydemir'in haberinde İstanbul’da 1 Kasım 2015’te Çeçen komutan Vahid Edelgiriev’i öldüren ekipte yer aldığı iddia edilen 2 Rus ajanın 8 Nisan’da İstanbul’da yakalandığı belirtilmişti.

KEŞİFTE YAKALANDILAR İDDİASI

İddiaya göre, MİT Bölge Başkanlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün birlikte yürüttüğü operasyon sonrası Rus ajanlar Iurii Anisimov (52) ve Aleksandr Smirnov (55), yeni eylem için keşif yaptıkları sırada yakalandı. Sorgularında konuşmayı reddeden 2 Rus, mahkeme tarafından tutuklandı.

İNTERPOL KİMLİĞİ ÇIKTI
İki Rus’un üzerinde sahte olduğu belirtilen Interpol kimliği, çok sayıda Rus devlet görevlisine ait fotoğraflar, USB bellek, numara ve PIN/PUK bilgileri telefonlara yapıştırılmış vaziyette 5 telefon, ardışık seri numaraları olan Amerikan Doları ele geçirildi.

SAAT SAAT FOTOĞRAFLADILAR
USB belleklerden elde edilen ilk sonuçlara göre; tutuklanan 2 Rus'un Avrupa ülkelerinde keşif amaçlı çekimler yaptıkları tespit edildi. Suikastçıların; otoparklar, araç plakaları, güvenlik kameraları, otel odaları, odalardaki kuytu bölümleri fotoğrafladıkları belirlendi. Rusların, bir Avrupa ülkesinde bir gün boyunca tek bir noktadaki güvenlik kameralarının hareketini takip ettikleri ve kamera pozisyonlarını saat saat fotoğrafladıkları da tespit edildi. USB’ler üzerinde detaylı inceleme ve silinen verilerin geri kazandırılması çalışmaları sürüyor.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA GELDİ
2 Rus suikastçıyal ilgili Rusya'dan ilk açıklama geldi.
Russia Today'a konuşan Rus yetkililer, "Gözaltına alınan iki Rus vatandaşıyla temas halinde olduklarını" belirttiler.

Habere göre; Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, Türkiye'nin, suçlamalarla ilgili Rus diplomatları bilgilendirmediğini iddia etti. Başkonsolosluk, İstanbul'da gözaltına alınan Rusların suçlamaları reddettiğini belirtti.

Editör: Wan Haber