Van TV'nin 10 Şubat'taki ana haber bülteninde Cizre'deki vahşet bodrumunda gerçekleşen katliamı "Cizre'de toplu infaz" ekran yazısıyla duyurmuş ve haber bültenine canlı telefon bağlantısı ile katılan HDP Milas Eski İlçe Eşbaşkanı Derya Koç, "Alt kattaki bodrumda yaklaşık 20 yaralı arkadaşımızı yakarak katlettiler. Biz de yanabiliriz her an. Onun için halkın acilen buraya gelmesi gerekiyor" şeklinde konuşmuştu. "Toplu infaz" ekran yazısını ve canlı telefon bağlantısındaki sözleri suç sayan RTÜK'ün AKP ve MHP'li çoğunluğu, Van TV'ye, "Halkı kin ve düşmanlığı sürüklediği" ve "Terörü övdüğü" iddiasıyla iki ayrı maddeden para cezası verdi.


Akit Gazetesi 20 Şubat'taki "PKK'nin medya ayağına darbe" başlıklı haberinde İMC, Gün TV, Hayat TV gibi muhalif kanalların ismini vererek açıkça hedef göstermişti.

Akit'in haberinin ardından kanalımıza iki ayrı ceza verilmesi "RTÜK, Akit'in talimatlarıyla mı hareket ediyor?" sorusunu beraberinde getirdi.

Öte yandan RTÜK'ün HDP, demokratik kurumları, aydınları, gazetecileri, çevrecileri yayınlarında açıkça hedef gösteren, nefret dilini kullanan havuz kanalları hakkında hiç bir yaptırım uygulamaması dikkat çekiyor.

RTÜK, haber ve yorum programları nedeniyle daha önce muhalif kanallara birçok kez ceza vermişti. RTÜK, son olarak Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürüldüğü 28 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirdiği canlı yayınlardaki konuşmacıların sözü nedeniyle Gün TV'ye ve aynı gün polislerin öldürülmesi olayına dair Mobese görüntülerini ağır çekimde yansıttığı gerekçesiyle de İMC TV'ye "Terörü övücü" yayın yaptıkları iddiasıyla ayrı ayrı ceza vermişti. "Çocuklar ölmesin" sözünden "Güldür güldür" adlı tiyatro programına kadar hemen her yayına ceza kesen RTÜK, yayıncılar üzerinde ağır bir baskı uyguluyor.

Editör: Wan Haber