Danimarka basın tarihinde en yüksek para cezasına çarptırılan Nuçe TV ve MMC'nin bağlı olduğu Mezopotamya Yayıncılık ile Roj TV şirketleri tüm yayınlarını durdurma kararı aldı. Para cezası ve lisans iptali ile tüm ticari olanaklarının felce uğradığını söyleyen şirketin Genel Müdürü İmdat Yılmaz, "Bugün şirketimizin iflasını bildirerek, zorunlu olarak tüm yayınlarımızı durdurma kararı verdik. Nuçe TV ve MMC yayınları bu gece saat 24.00 itibariyle sona erecektir" dedi.

Merkezi Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bulunan Mezopotamya Broadcasting (yayıncılık) Şirketi ile Roj TV, iflas bildiriminde bulundu. Şirketler, mahkemenin televizyon yayınları ile ilgili vermiş olduğu lisans iptali ve 10 milyon kron gibi astronomik para cezası sonucu ticari işlemlerini sürdüremez duruma geldiklerini kaydetti. İflasla birlikte şirketler, başta Nuçe TV ile müzik kanalı MMC olmak üzere tüm yayınlarını bu gece saat 24.00 itibariyle durdurma kararı verdi. Mezopotamya Broadcasting Genel Müdürü İmdat Yılmaz, kararla ilgili yayınladığı yazılı açıklamada, Kopenhag şehir mahkemesinin Mezopotamya ile Roj TV şirketlerine verdiği 2'şer buçuk milyon kronluk para cezalarının üst mahkeme tarafından Danimarka tarihinde bir ilk olan astronomik düzeydeki 5'er milyon kron cezaya yükseltildiğine dikkat çekti.

Yılmaz, buna karşın Yüksek Mahkeme'ye itirazda bulunduklarını, ancak kararı veren mahkemenin Yüksek Mahkeme kararını beklemeden para cezasının ödenmesi gibi haksız bir karara imza attığını belirtti. Mahkemenin verdiği ağır para cezası ve lisans iptali sonucu şirketlerinin ticari faaliyetlerinin durma noktasına geldiğinin kaydedildiği açıklamada, bankaların da 10 milyon kron ödemeleri için anlayışlı davranmaması sonucu iflas kararı alındığı ifade edildi. Şirket, iflas için bugün bildirimde bulunduğunu açıkladı. Yılmaz, para cezası ve lisans iptalinin yanında çeşitli özel şirketler üzerinden gelişen baskılar sonucu böyle bir karara gitmek zorunda kaldıklarını söyledi.

'Siyasi karara hukuki kılıf' 

Yayın hayatlarına başladıkları 1999'dan itibaren, siyasi nedenlerden ötürü bin bir baskıya maruz kaldıklarının altını çizen Yılmaz, şöyle konuştu: "Bugünkü kararımıza götüren gelişmeler tamamen siyasi nedenlerden ötürü geliştirilen baskılardır. Türkiye ve ABD Roj TV ve daha sonra da Nuçe TV ile diğer yayınlarımızın kapatılması için Danimarka üzerinde baskı kurdular. Doğrudan kapatma olmayınca 'farklı yöntemlere başvurmaları' yönünde baskılar devam ettirildi. Bunun sonucu olarak davalar açıldı. 2010 yılında hesaplarımız kapatıldı. Bu 'farklı' dedikleri yöntemlerden biriydi. Mahkeme yolu ile bunu boşa çıkardık. Ancak hemen arkasından 'terör' adı altında ağır suçlama ile dava açıldı. Bu suçlama birçok ticari şirketin bizimle çalışmaktan çekinmesine, ilişkilerini kesmelerine yol açtı. Kopenhag mahkemesinin de Danimarka basın tarihinde en büyük cezayı kesmesi, yine bir ilke daha imza atarak lisans iptaline gitmesi ticari kuruluş olarak artık işlemez duruma gelmemize neden oldu. Sonuç itibariyle siyasi karara hukuki kılıf uydurulduğu bir süreç işletildi."

'Yayınlar 24.00'ten itibaren duracak' 

Yaşanan sürecin sonucu olarak bugün zorunlu karara gittiklerini belirten Yılmaz, "Bugün şirketimizin iflasını bildirerek zorunlu olarak tüm yayınlarımızı durdurma kararı verdik. Nuçe TV ve MMC yayınları bu gece saat 24.00 itibariyle sona erecektir" diye konuştu. Bunun kendileri için zor bir karar olduğunu belirten Yılmaz, ancak özgür basın geleneğinden gelen yayın kuruluşu olarak 13 yıldan fazla bir süre Kürt halkına hizmet vermiş olmalarının bir teselli kaynağı olduğunu kaydetti. Yılmaz, "Bu yola çıkarken sürekli baskılara maruz kaldık. Kürt halkının sesini hep bir şekilde kısmak istediler. Özgür basının sesini kısmak istediler. Her ne kadar bizi çalışamaz hale getirdilerse, bugün bizimle aynı görüşte yayın yapan çok sayıda televizyon, medya kuruluşu var. Özgür Basın bayrağını başka meslektaşlarımız dalgalandırmaya devam ediyor. Bu anlamda gözümüz arkada kalmayacak" dedi.

Her ne kadar yayın hayatlarına son vermiş olsalar da özgür basın çalışanları ve emekçiler olarak farklı basın alanlarında hizmetlerini sürdüreceklerini söyleyen Yılmaz, "Bu konuda tek bir adım geri atılmayacaktır. Özgür basın her koşul altında halkımızın sesi olmayı sürdürecektir" diye konuştu. DİHA

Editör: Wan Haber