Sultan Kılıç

 

Malatya Emek ve Demokrasi Platformu üyelerinden oluşan kalabalık bir grup, Malatya Kız Meslek Lisesi önünde toplanarak kent meydanındaki Soykan Parkı alanına kadar alkış, zılgıt ve sloganlarla yürüdü.

Soykan Parkı Meydanında Roboski katliamının ikinci yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapmak üzere toplanan platform üyelerine kurt işareti yapan bir grup; Tekbir nidaları, küfür ve tehditler savurarak saldırmak istedi. Malatya Emniyet Müdürlüğüne bağlı güvenlik güçlerinin anında önlem almasıyla saldırı önlenmiş oldu.

Roboski katliamının yıldönümü nedeniyle faillerin halka mutlaka hesap vereceğini ifade eden Malatya Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Nural Kızılkaya, sunduğu basın açıklamasında:

 

Roboski Katliamının Failleri Cezalandırılmalıdır!

  Bundan tam iki sene önce   Aralık 2011’de, Türk Hava Kuvvetleri ‘ne bağlı iki savaş uçağı, Şırnak'ın Uludere ilçesi, Roboski köyünün 5 kilometre ötesinde, yarısından çoğu çocuk 34 kişiyi bombalayarak katletti.

 Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı'na bu ‘harekât’ için teşekkür etmeyi ihmal etmezken, Roboski köylülerinin payına; suçlanmak, azarlanmak ve tutuklanmak düştü. Çocuklarının katilinin kim olduğunu bilmek isteyenler, ‘kan parası’ karşılığında hak aramaktan vazgeçmeye çağrıldı. Hak arayanlar tehdit edildi, horlandı.

 Sırası geldiğinde siyasi rakiplerine Türkiye’nin geçmişindeki katliamları, acıları, işkenceleri, idamları, ‘faili meçhulleri’ hatırlatan, bunu kendi dönemini aklamak için vesile eden  Başbakan Erdoğan, Roboski  katliamının daha ilk dakikalarında  sorumluluk mevkiinde kimlerin olduğu bilinmesine rağmen   bunların yargılanması için bir tek adım atmadı.

    Roboski  katliamı, halklarımızın ortak yaşama iradesine, Kürt halkının özgürlük ve eşitlik taleplerine indirilmiş zalimane bir darbe olarak hâlâ aydınlatılmayı bekliyor.

    Unutmayın; 1994 yılında Şırnak’ta silahsız insanları katledenler hakkında, tam 19 yıl sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde bir karar verildi. Türkiye suçlu ilan edildi ve ağır bir cezaya çarptırıldı. Sorumluların bulunup yargılanmaları gerektiği karara bağlandı. İnsanlık dışı uygulamaları yok saymanın, unutturmanın ya da üstünü kapatmanın mümkün olmadığı görüldü.

Roboski’nin  failleri de er ya da geç açığa çıkacak ve yargılanacak.

 AKP iktidarının  Roboski katliamının hesabından kaçmasına, suçu başkalarının sırtına yüklemesine izin vermeyeceğiz.

  Roboskî’de çocuklar ve gençlerin okul harçlıkları için günde 50 lira kazançla yaptıkları sınır alışverişi nedeniyle adlarını “kaçakçı köylüye” çıkararak katliamın üzerini örtmeye çalışan iktidarın, bugün tarihteki en büyük rüşvet ve yolsuzlukları gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştır. İktidar, bu gelişmeleri ‘çözüm sürecini istemeyenlerin komploları’ olarak lanse ederek, Kürtlerin kafasını karıştırabileceğini, barış isteyen, çözüm ve müzakerenin sürdürülüp, Kürt sorununun eşit haklara dayalı demokratik çözümünün sağlanmasını isteyen Kürt halkını arkasına alabileceğini düşünmektedir. Oysa Başbakan Erdoğan ve hükümeti büyük bir yanılgı içerisindedir. Şunu iyi bilsinler ki:

Yolsuzluklara  karşı mücadeleyi, Roboski’nin faillerinin bulunması mücadelesinden ayrı tutmayacağız.

Dün,  Roboski  katliamının anma töreninde yeğenini kaybeden Miran Encü  arkadaşımız kalp krizi geçirerek  hayatını kaybetmiştir. Yakınlarına başsağlığı  ve sabır diliyoruz. Miran Encü anısına ve bütün halkımızın  önünde  söz veriyoruz.

Katliamı unutmayacağız, unutturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Roboski halkı yalnız değildir.” dedi.

Polisin geniş güvenlik önlemi altında yapılan basın açıklaması, olaysız sona erdi.

Katılımcı kurumlar: HDP, EMEP, BDP, PSAKD, KESK, ÖDP, HDK, İHD, ÖSP, Toplumsal Dayanışma Der, Yeşiller ve Sol Gelecek  

Editör: Wan Haber