İnsanlarda sıkça görülen ritim bozuklukları doktorlarında üstünde sıkça durduğu bir konu. Çok ciddi rahatsızlıklara yol açabilen ritim bozukluğu kimlerde görülür ve nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız bu haber tam sizlik. Hipertansiyon, kalp kapak hastalığı, şeker hastalığı, kalp ameliyatı, kalp yetersizliği, akciğer hastalığı, kalp damar hastalığı ve zehirli guatr (hipertroidi) olan kişilerde, kalp odacıklarında büyüme ya da ritim bozukluğu odakları oluşması nedeniyle ritim ile ilgili problemler oluşabilir.
 
Kimlerde görülür? 
 
   Ritim bozukluğu kişide hiçbir hastalık olmadan ortaya çıkabilir. Birincisi, doğuştan kaynaklanan, diğeri ise ritim bozukluğu kaynağı olan kulakçık ve karıncıklarda kalp ya da akciğer hastalıkları nedeniyle genişleme ya da ritim bozukluğuyla ilgili temelin oluşmasıdır.
 
   Hipertansiyon, kalp kapak hastalığı, şeker hastalığı, kalp ameliyatı, kalp yetersizliği, akciğer hastalığı, kalp damar hastalığı ve zehirli guatr (hipertroidi) olan kişilerde, kalp odacıklarında büyüme ya da ritim bozukluğu odakları oluşması nedeniyle ritim ile ilgili problemler oluşabilir. Bazı hastalıklar ise genler yoluyla kişileri etkiler. Bu hastalıklar, ailede erken yaşta ani ölüm ya da ritim bozukluğuyla izleyebilmektedir. Bu nedenden dolayı , yakın akrabalarda genç yaşta ya da erken ani ölüm varlığında ritim bozukluğu düşünülmelidir.
 
   Özellikle kalp hastalığı olan, çarpıntı ile beraber birlikte olan ve ailede erken yaşta ani ölüm olan kişilerdeki çarpıntı yakınması dikkate alınmalı ve tam bir değerlendirme yapılmalıdır. Ritim bozuluğuyla ilgili başka anne belirtilerden biri bayılma ya da baş dönmesidir.

Editör: Wan Haber