Kentsel dönüşüm kapsamında riskli binaların mutlaka yıkılacağını belirten Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Hikmet Haspolatlı, "5 Ekim'den bu yana 6 binin üzerinde konut biriminin büyük bir çoğunluğu yıkıldı. O sürece ilişkin tespitler sürüyor. Yıkımlar hızlı bir şekilde devam edecek" dedi.
Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi tarafından 'Bursa kenti nasıl dönüşecek? Yasal çevrenin getirdikleri' konulu panel düzenlendi. Birleşik Akademik Odalar Birliğinde düzenlenen panele, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı. Program öncesinde açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Hikmet Haspolatlı, dönüşüm yasasının mayıs ayında resmi gazetede yayınlandığını hatırlatarak geçen sürenin çok uzun bir süre olmadığını söyledi. Türkiye'de yepyeni bir dönüşüm sürecinin bu yıl başladığını kaydeden Haspolatlı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın "Bazı yönetmeliklerde değişiklik yapacağız" açıklamalarını değerlendirdi.
Haspolatlı, finansa ve riskli yapı tespitine ilişkin yönetmelik çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Sürecin hızlı bir şekilde ilerlediğini ifade eden Haspolatlı, "Yasanın süresi çok uzun. Yeni bir yapılaşmanın başladığı bu dönemde uygulamaların başlaması için yönetmelik yürürlüğe girdi. Bu süreçte yönetmelikte revize çalışmaları gerekliliği doğdu. Onun için de uygulama yönetmelik çalışmaları tamamlanarak, bugün de resmi gazetede yayımlandı. Sadece mevcut yönetmelikle revizyon yapıldı. Bugünkü resmi gazetede yayınlanan yönetmelik, daha önce yayınlanan yönetmeliğin süreçlerini detaylandırıyor. Riskli yapı tespiti için sürecin nasıl işleyeceği zaten kanunda ayrıntılı yer alıyor. O sürece ait ana hatları değiştirmek mümkün değil" dedi.

"RİSKLİ BİNA MUTLAKA YIKILACAK"
Bakan Erdoğan Bayraktar'ın, "Vatandaş kendi binasını kendi yenileyecek. Biz de yüzde 10 müdahale edeceğiz" ifadelerini değerlendiren Haspolatlı, "Kanunda iki tane temel uygulama süreci var. Birincisi riskli yapı süreci, diğeri de riskli alan süreci. Yani riskli yapı sürecinde vatandaş kendi binasının sağlam olup olmadığından şüpheli ise, bakanlığın lisans verdiği kuruluşlara risk tespiti yaptırıyor. Bu bina riskli çıkarsa, bu binanın mutlak suretle yıkılması söz konusu. Tabii burada bir itiraz süreci var. İtiraz sürecini özellikle akademisyenlerin yoğunlukta olduğu bir komisyon tarafından değerlendiriliyor. Bu itiraz süreci uygun bulunmazsa riskli olarak tescillenirse bu bina mutlak suretle yıkılacak" dedi.

"DÖNÜŞÜM İSTEMEYENLERİN EVLERİ DE KAMULAŞACAK"
"Bina yıkıldıktan sonra malikler 3'te 2 oranında anlaşırlarsa o binaya ilişkin bütün uygulamayı kendileri yürütecekler" diyen Haspolatlı, bina yıkımına engel olanlara da göndermede bulundu. Haspolatlı, "Burada ne kamunun ne bakanlığın ne belediyenin müdahalesi olacak. Ancak, 'ben bu işin içine girmek istemiyorum' diyen varsa ve 3'te 2'nin sürecine engel olma durumu söz konusuysa zaten o zaman onun mülkiyeti kamulaştıracak. Buradaki temel odak, 'Ben kendi evimi yıkıp yeniden yapmak istiyorum. Evim riskli. Riskli binada oturmak istemiyorum. Yeniden yapmak istiyorum. Siz aynı binanın maliki olarak bunu engellemek istiyorsunuz.' Bu 3'te 2 olayının çıkış noktası tamamen o. Yani yeniden yapmak isteyen vatandaş binasını hemen yapsın istiyoruz. Burada uygulamayı vatandaş kendisi yapacak. Kamu burada kira ve faiz desteği yardımı yapılacak" şeklinde konuştu.

"6 BİN KONUT BİRİMİ YIKILIYOR"
Şu anda hem bina bazında hem de alan bazında tespitler devam ettiğini kaydeden Haspolatlı, 5 Ekim'de yıkım kararı alınan 34 vilayetteki 6 bini aşkın konut biriminin hızla yıkımının sürdüğünü söyledi. Haspolatlı, şöyle devam etti:
"5 Ekim'den bu yana 6 binin üzerinde konut biriminin büyük bir çoğunluğu yıkıldı. O sürece ilişkin tespitler sürüyor. İtiraz süreçleri tamamlanıp, yıkımlar hızlı bir şekilde devam edecek. Alansal uygulamalar da başladı. İstanbul'da ilan edilen alanlar var. 5 Ekim'de kararı alınan 6 binin üzerinde konut birimi var. Bursa'da ilan edilen alan yok. Vatandaş, kendi binasını yapmak istiyorsa ya müteahhide gidecek ya da bakanlığa gelebilir. Ev yıkıldıktan sonra 18 ay boyunca kira yardımı yapılacak. Burada uygulamayı vatandaş kendi yapacak. Kanunla ilgili bütün süreci devam edecek. Riskli alan ilan edilen bölgede ise proje paydaşları kooperatif şeklinde dönüşüm yapabilir."
(YS-GS-Y)

15.12.2012 15:45:02 TSI

Editör: Wan Haber