Yazar Metin Münir, ABD'de hapsi istenen Reza Zarrab'ın en az cezayla kurtulmak için bildiklerini anlatacağını iddia etti.

ABD'nin İran ambargosunu delmekle suçlanan iş adamı Reza Zarrab ne yapacak? İktidar karşıtı yazılarıyla bilinen T24 yazarı Metin Münir, merak edilen davayla ilgili ilginç öngörülerde bulundu.

Yazar, Amerika’daki ceza davalarının yüzde 97’si mahkeme aşamasına gelmeden sanık ile savcı arasında pazarlıkla sonuca bağlandığını hatırlattı.

Münir, “plea bargain” denilen bir yöntemle yapılan pazarlığı ve Zarrab'a ilişkin görüşünü böyle anlattı:: "Sanık, hakkındaki suçlamaların bir bölümünü veya tamamını kabul eder, karşılığında savcıdan cezasının hafifletileceği sözünü alır. Yargıç, bilahare, üzerinde anlaşılan hafifletilmiş cezayı onaylar.

Aslında sistem bu kadar basit değil ama Zarrab’ın durumunu anlatmaya yeter. Zarrab Birleşik Devletleri dolandırmaya yönelik komplo kurmak, banka dolandırıcılığı ve kara para aklamakla suçlanıyor.

SAVCI 'ON BEŞ DEĞİL BEŞ YIL YATABİLİRSİN' DİYEBİLİR
Amerikan Adalet Bakanlığı’na göre bu suçlar için ön görülen hapis cezaları beş ile 30 yıl arasında değişmektedir. Savcı suçlamaları kabul etme ve bildiklerini anlatma karşılığında Zarrab’a, örneğin,  “on beş değil beş yıl yatabilirsin” diyebilir.

Zarrab savcıyla işbirliği yapmaya yanaşacaktır. Çünkü hakkındaki dosyalar kabarık, isnat edilen suçları işlemiş olduğu nerdeyse kesindir.

İYİ HAL İNDİRİMİYLE 3 YIL YATABİLİR
Beş yıl alırsa iki yıl da iyi hal indiriminden yararlanabilir.  Üç yılda, 36 yaşında, özgür insanlar arasına karışabilir.

SAVCI AÇIKLAMAYABİLİR
Ama Zarrab her şeyi anlatsa bile savcı bunların tamamını açıklamayabilir. Ve Türkiye’de meraklılar karanlıkta kalmaya devam edebilirler.
Bir başka olasılık savcının büyük sansasyon yaratacağı ve ününe ün katacağı için davayı mahkemeye taşımasıdır.

O zaman Zarrab’ın AKP’li bakanlar ve evlatlarıyla ve diğer zevatla döndürdüğü iddia edilen dolapları öğrenebiliriz. İran’ın, nasıl, yıllarca, Türkiye’den yasal olmayan yollarla giden altınlarla çarkını döndürdüğünü anlarız.

Bu, Türkiye’den İran’a altın transferlerini 2011 de 53 milyon dolar iken 2012 de 6.5 milyar dolara zıplatacak büyüklükte bir çarktı."

Editör: Wan Haber