Bursa'da vakıf eserleri 4 koldan restore edilmeye devam ediyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, mahalli idareler ve sponsorların katkıları ile ecdat yadigarları ilk günkü mükemmelliğine kavuşturuluyor.
Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü'nün koordinatörlüğü'nde, Bursa Valiliği İl Özel İdaresi Tarihi Eser Fonu'ndan aktarılan 280 bin liralık kaynakla restorasyonu yapılan Şeyh Paşa Camii cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı. Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Fatih Sultan Mehmet devri eserlerinden olan Şeyh Paşa Dibekli Camii'nin 7 ayda orijinaline uygun şekilde restore edildiğini söyledi.
Bölge Müdürü Mürsel Sarı, "Halk arasında Dibekli Cami olarak bilinen cami, 1439 yılında Şeyh Paşa Şihabüddin tarafından inşa edildi. Ancak vakıf kayıtlarına göre, 1504, 1562, 1679 ve 1947 yıllarında kısmi restorasyonlar gördü. Son yapılan restorasyonda son cemaat mahallinde uygun olmayan ilaveler vardı. Geçen yıl başında 15 bin liralık proje masrafı ile restorasyon projeleri hazırlandı. İl Özel İdare Tarihi Eser Fonu'ndan Valimiz Şahabettin Harput'un talimatıyla aktarılan kaynakla 263 bin liraya onarım ihalesi gerçekleşti. Temmuz ayında başlayan restorasyon yıl sonunda tamamlandı. Mihrabı orijinal olarak muhafaza edildi. Cami duvarlarının büyük bir kısmına dokunulmadı. Duvarlarda çürüme olan taşlar yenileri ile değiştirildi. Son cemaat mahalli orijianlinde olduğu gibi açıldı. Bahçe tanzimi ile birlikte tarihi yapı 5 ayda ilk günkü canlılığına kavuşturuldu" diye konuştu.
Caminin açılışına Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürü Yahya Güngör, Gençlik ve Spor Müdürü Süleyman Şahin, İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Şaban Kander, Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Kadir Akarkaya ile mahalle sakinleri katıldı.
(İRF-MŞ)

18.01.2013 14:23:31 TSI

Editör: Wan Haber