Tarih 17 Eylül 1994: “Fenerbahçe’ye Van çelmesi!”

 

Tarih 20 Nisan 1996: “Trabzon’da deprem! Van lideri vurdu.”

 

Tarih 16 Ağustos 1996: “Kara Kobra Kartal’ı yuttu!”

 

* * *

 

Eminim ki siz de zamanın gazetelerinde çıkan bu satırları hiç unutamayanlardansınız.

 

O heyecan dolu yıllar daha dün gibi tüm Van halkının hafızasında olduğu gibi duruyor. Hiçbir Vanlı dönemin 4 büyüklerine kök söktüren o Vanspor’u unutmak istemiyor…

 

Çünkü o gün bugündür Van halkına o günleri unutturabilecek kadar güzellikler yaşatan bir takımları daha olmadı.

 

Ve 2002/2003 sezonunda, 3’üncü lig 1’inci grupta yer alan Vanspor, ligi sondan ikinci tamamlayarak amatör kümeye düştü. Ondan sonra da Vanspor sadece Türkiye Futbol Ligleri’nde hala bile topladığı puanlar ile ilk 100 içinde olan bir takım olarak kaldı.

 

Sonra B. Vanspor ile başladı heyecan yeniden.

 

Üst üste aldığı başarılar ile lig basamaklarını hızlı adımlar ile çıkan B. Vanspor’a ne olduysa 2008/2009 sezonunda oldu. 2’inci Lig 5’inci grubu lider olarak tamamlayan yükselme grubuna çıkan B.Vanspor burada bir birinden çetin takımlar ile eşleşti. İlk iki sıranın 1’inci lige yükseleceği 3,4 ve 5’inci sıradaki takımların ise 1’inci lig için play-off oynayacağı grupta 10 takım vardı ve B.Vanspor play-off oynamaya yakın takımlardan biriydi.

 

Tarih 10 Mayıs 2009’u gösteriyordu. Ligde son iki maça girilirken B.Vanspor adeta kader maçlarından biri olan Eyüpspor’u evinde ağırlıyordu. Evinde 84’üncü dakikada Türkiye’nin efsane golcülerinden Okay Yılmaz’ın golü ile öne geçen B.Vanspor artık neredeyse 1’inci lig zaferini kutluyordu… Ki, olanlar oldu. Yıllardır Süper Lig hasreti yaşayan Vanspor taraftarı ne olduysa birden sahanın karışmasına sebep oldu. Maç bitti, Vanspor’u 1’inci lige çıkıyor derken saha karıştı. Futbolcular, taraftarlar, hakemler… Sonrası ise hüsran. Vanspor TFF’nin aldığı karar ile 3-0 hükmen yenik sayılır. Sonrasında ise yaşanan moral bozukluğu ile Tarsus İdman Yurdu’na 3-1 yenilerek adeta çıkmasının garanti olduğu bir gruptan çıkamıyor.

 

B.Vanspor’un o tarihten sonra bir daha yüzü gülmüyor. 2’inci ve 3’üncü ligler arasında deyim yerindeyse asansör takım olan B.Vanspor bir aşağı bir yukarı çıkıp duruyor. B. Vanspor’un o zamanki rakipleri ise şu an çok farklı yerlerde. O gün o gruptaki takımlardan Bucaspor, Mersin İdman Yurdu, Elazığ gibi bir çok takım sonraki yıllarda Süper Lig’e yükseliyor. Şanlıurfa, Tarsus gibi bir çok takımda 1’inci lig yolunu tutuyor.

 

Elde var kocaman bir hüzün…

 

* * *

Şimdi yıllardır sorulan ve hala da ısrarla sorulması gereken bir soru var. B.Vanspor’un yıllarca kök söktürdüğü takımlar şu an Süper Lig’de, 1’inci ligde mücadele ederken B.Vanspor neden hala yerinde saymaya devam ediyor.

 

Neden hala aynı yerde sayıyoruz?

 

Ve yine sormak gerekiyor: B.Vanspor neden hala aynı yöneticiler ile yerinde saymaya, sadece teknik direktörleri değiştirerek birşeyler yapmaya devam ediyor?

 

Olması gereken bu mu, yoksa B.Vanspor sadece siyasi partilerin, hizmet dönemleri içinde idare etmekle yükümlü oldukları bir takım olarak mı görülüyor?

 

Ya da şöyle söyleyelim B. Vanspor’a neden hala şu memlekette vicdan sahibi birileri sahip çıkmıyor?

 

Artık yeter. B.Vanspor da Van halkı da bu çıkmazdan, bu sıradanlıktan kurtulmak istiyor.

 

Yıllardır tek bir maçı kaçırmayan Kara Kobralar da takımın yeni sesi Van Gölü Korsanları da artık Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş maçlarında takımını desteklemek istiyor.

 

Zor değil. Takımı bu hale getirenlerin ve takımın bu kadar vasat bir halde olmasının sorumlularının yapacağı tek bir şey var. O da bu işi daha iyi yapabilecek birilerine bırakmak.

 

Yoksa biz daha uzun yıllar gelip B.Vanspor ile aynı grupta oynayıp sonraki yıllarda Süper Lig’de oynayan takımları izlemeye devam edeceğiz.

 

Ben bahtı kara değil, rengi kara ‘Kobraları’ izlemek istiyorum.

 

Ya siz?

 

Ömer Aytaç AYKAÇ / Şehrivan

Editör: Wan Haber