İshak KARA – VAN HABER

 

23 bin öğrencinin eğitim, öğretim gördüğü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde, son iki hafta içinde meydana gelen intihara teşebbüs olaylarını ‘Kampüste Kan Akıyor’ başlığıyla okurlarına duyuran gazetemizin haberinden sonra , Üniversite rektörü  Prof. Dr.Peyami Battal,yerel ve ulusal medya turuna başlayarak, haberi yalanlamaya ve gazetemizi karalamaya yönelik bir kampanya başlattı.

 

Manşet başlığını kafaya takan Rektör, radyo, televizyon ve yazılı basına yaptığı açıklamada haberin doğru olmadığını ve üniversiteyi karalamaya yönelik kasıtlı bir yönelme olduğunu belirtti.

 

BU ÇOCUKLARIN İNTİHAR TEŞEBÜSSÜ YALAN MI?

 

Gazetemizin 04 Şubat 2013 tarihli nüshasında yer alan ‘Kampüste Kan Akıyor’ başlıklı haberde, iki intihar teşebbüssü olayından söz edilerek şunlar yazılmıştı.” 29 0cak 2013 tarihinde ajanslara düştü. Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) okuyan ve soyadı öğrenilemeyen B.O isimli genç kadının intihar girişiminde bulunduğu iddia edildi. Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı Kız Öğrenci Yurdu'nun 5'inci katından atladığı belirtilen genç kadının kampusta bulunan Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'ne kaldırıldığı bildirildi. Ziraat Fakültesi son sınıf öğrencisi olduğu belirtilen kadının durumunun iyiye gittiği öğrenildi.

Batman doğumlu olan B.’nin üniversite arkadaşları, sosyal paylaşım sitelerinde yaptıkları yorumlarda, intihar olayı ile ilgili şu notu düştüler.

H.B” Yurttan kişilerle görüştüm tanıyanlar nişanlısı tarafından dövüldüğünü son zamanlarda sürekli tartışma İçinde olduklarını ve psikolojik durumunun iyi olmadığı söyleniyor”

Ş.R” YYÜ'de sorunlar ardı ardına..bitmiyor..!”

Üniversitede yaşanan ikinci intihar girişimi de 02.02.2013 tarihinde gerçekleşti.

Ajanslara geçen habere göre, ismi öğrenilmeyen kız öğrenci, bileklerini keserek intihar girişiminde bulundu.

Üniversite de kız öğrencilerin kaldığı Melikşah öğrenci yurdunda meydana gelen intihar teşebbüsünde de, intihara kalkan kız öğrenci, sağlık görevlilerinin zamanında müdahalesiyle ölümden kurtarıldı.”

 

Yani Rektör Battal’ın zikrettiği gibi, haberde ‘intihar etti’ cümlesi kullanılmamış ve ajanslarda yer alan haberlere dayandırılarak,”intihara teşebbüs ettikleri iddia edildi  “ deniliyor.

 

Habere konu olan iki öğrencinin de böylesi bir eylem içinde olduğu kesinleşirken, sayın rektör de yaptığı açıklamalarda bunu itiraf ederken, sırf kullanılan başlıktan dolayı gazetemizi hedef göstermesi anlaşılır bir tutum değil.

 

REKTÖRLÜĞÜN AÇIKLAMASI

 

YYÜ Rektörlüğü’nden “Kampüste kan akıyor” haberiyle ilgili açıklama

 

Gazetemiz hedef alınarak, rektörlük tarafından gönderilen açıklamayı gazetecilik etik kuralları gereğince siz okurlarımızla paylaşıyor.takdiri siz halkımıza bırakıyoruz.

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörlüğü geçtiğimiz pazartesi günü bir yerel gazetede yayımlanan haber üzerine yaptığı yazılı bir açıklamada “Kampus’te kan akıyor” manşetiyle verilen haberin gerçeği yansıtmadığı ve Van’a büyük katkıları olan üniversitenin karalanmaya çalışıldığına dikkat çekti.

 

Yapılan açıklamada Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü’nün gerçeklerin topluma doğru yansıtılması amacıyla bir açıklama yapma gereği duyulduğu ifade edildi. Rektörlükten yapılan açıklama şunlar kaydedildi:

 

“04.02.2013 tarihinde bir yerel gazetede yayımlanan “Kampus’te kan akıyor” başlıklı manşet haberinde haberin içeriği ile başlığı arasındaki fark Üniversitemize yönelik bir kasıt olduğu izlenimi doğurmuştur. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni karalamaya yönelik bu başlık (Kampüste kan akıyor) ve haberde yer alan bazı bilgiler basın ahlak ilkelerine uymayacak niteliktedir. Haberde il genelinde yaşandığı iddia edilen bazı intihar vakalarına Yurt-Kur’a bağlı yurtlarda meydana gelen intihara teşebbüs vakası da eklenerek üniversitemizde çok sayıda öğrencinin intihar ettiği (öldüğü) iddia edilmiştir. Haberde defalarca kullanılan ‘intihar etti’ sözcüğü kişinin öldüğü anlamına gelmektedir, hâlbuki habere konu olan öğrenci hayatını kaybetmemiş ve hastanede tedavisi devam etmektedir. Gündelik hayatta zaten var olan intihara teşebbüs vakalarından yola çıkarak “Kampüs’te kan akıyor” gibi zorlama bir manşet çıkarılması meslek etiğine uymadığı gibi art niyet içermektedir. “Kan akıyor” denerek sanki Üniversitemizde her gün çeşitli olaylarda öğrencilerimiz yaralanıyor ya da ölüyormuş gibi bir hava yaratılmaya çalışılmıştır ki bu bir iftiradır. Haberde ismi verilmeyen (varlığı şüpheli) bir öğrencinin “YYÜ’ de sorunlar ardı ardına…bitmiyor…!” ifadesine yer verilmiştir. Bu ifadeleri ile Üniversitemiz intiharların sebebi gibi gösterilmeye çalışılmıştır, bu bir iftira olup ne maksada hizmet ettiğini anlamakta güçlük çekmekteyiz. Bugün Üniversitemiz Ülkemizin en sakin, huzurlu ve barış içinde yaşayan kampuslarından biri olup neredeyse basit kavgalar bile yaşanmamaktadır.

 

İlimizin en önemli kurumlarından biri olan üniversitemizi yapılan haberde her gün kan akan bir yer gibi göstererek karalanması yakışı kalmamıştır. Çünkü Üniversitemizin imajının bu tür mesnetsiz saldırılar ile zarar görmesi Van’ı da derinden etkileyecektir. Deprem felaketine rağmen 23 bin öğrencinin eğitim alabilmesi için yönetiminden akademik ve idari personeline kadar büyük çaba harcayan ve ilimize ekonomik, sosyal ve bilimsel anlamda destek sunan üniversitemizin bu tür gerçeğe aykırı, iftira niteliği taşıyan haberlerde adının geçmesi bizi derinden üzmüştür. Basının görevi karalama, iftira atmak değil gerçekleri yazmaktır. Van’ın bütün yerel gazetelerinden beklediğimiz üniversitemiz hakkında haber yaparken Van’ın, Vanlının menfaatleri için daha dikkatli ve özenli davranılmasıdır.”

Editör: Wan Haber