Geçtiğimiz yıl katıldığı bir televizyon programında yaptığı konuşma yanlış yansıtıldığı için, Alevi dernekleriyle karşı karşıya gelen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale Pir Sultan Abdal derneğini ziyaret etti. Sözlerinin çarpıtıldığını söyleyen Rektör Laçiner, Alevi dernekleri ile ortak çalışma yapılabileceğini söyledi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Çanakkale Şube Başkanı Metin Mutlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Aşkın Değirmenci, Şaziment Dilican, Selahattin Boztepe, İsmail Sarıoğlu ve Yelda Çelik ile Aşkın Art Otel'de bir araya geldi. Çanakkale'de kurumlar ve Sivil Toplum Kuruluşları arasındaki iletişim eksikliğinden bahsedilen görüşmede Rektör Laçiner'in Ortadoğu'daki aşırı uçları tasvir için kullandığı sözlerin çarpıtılması da gündeme geldi.
Rektör Laçiner, Aleviler ve Şiiler'i rencide edecek hiçbir ifadesinin olmadığını belirterek Orta Doğu'daki Sünni aşırı grupları eleştiren, Şiileri savunan sözlerinin sanki Şiilere hakaret gibi yansıtıldığını, bununla da yetinilmeyerek katıldığı programda bir tek kelime olarak bile geçmemiş olan Alevilerin de polemiğe dahil edilmek istendiğini belirterek, mağdur edildiğini vurguladı. PSAKD Şube Başkanı Mutlu ise Türkiye'nin kritik süreçten geçtiğini belirterek Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyacaklarını ifade etti. Rektör Laçiner üniversite olarak Alevi dernekleri ile birlikte çalışmalar yapabileceklerini söyleyerek her türlü desteği verebileceklerini belirtti.
Dernek Kurucu Üyesi İsmail Değirmenci ise Rektör Laçiner'e açıklamalarından dolayı teşekkür etti ve "Ben diyebilirim ki siz Çanakkale'yi temsil eden aydın bir insan olarak bundan sonra bizim de, Alevilerin de temsilcisi sayılırsınız. Fikir aydınlığınızı, ışığınızı bizlere yansıtırsanız birlikte daha iyi adımlar atarız. Çanakkale'nin ileri gelen güzel insanları olarak sizleri yanımızda görmekten mutluluk duyarız" dedi.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr Sedat Laçiner, katıldığı bir televizyon programında, orta doğudaki mezhepler üzerine bir konuşma yapmıştı. Rektör Laçiner, "Bugün geldiğimiz noktada, İran'ın orta doğudaki tek devlet müttefiki Suriye. Bunun temelini mezhepsel yakınlık oluşturuyor. Arapların dışladığı, bir anlamda çirkin ördek yavrusu gibi davrandığı ülke de Suriye. Bunun da temelinde mezhep farklılığı var. Türkiye'de bu mezhep denen şey o kadar iyi bilinmiyor. Sadece Irak'ta değil, körfezde de Şiiler var. Suudi Arabistan ve Kuveyt için, Ürdün için, Mısır için, bir insanın Şii olması Hıristiyan olmasından kötü" demiş, bu sözler Laçiner'in kendi düşüncesi olarak algılanıp tepki gösterilmişti. Rektör Laçiner, daha sonra yaptığı açıklamalarda bu sözleri kendi düşüncesi olarak değil, saydığı Arap ülkelerinin düşüncesi olarak dile getirdiğini belirtmişti. Bu açıklamanın ardından bazı çevreler Rektör Laçiner'den özür dilemiş, bazı çevreler ise tepkilerini sürdürmüştü.
(GD

02.02.2013 10:45:08 TSI

Editör: Wan Haber