Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen basın toplantısının ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracat verileri ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeybekci, “Türkiye’nin batı ekonomisinden, teknolojilerinden ayırmadan menfaatleri anlamında kültür coğrafyasına döndüğünde aynı Gaziantep gibi büyümesini ve ekonomisini katlayarak yoluna devam edecektir. Gaziantep ekonomi anlamında gelecekte en çok heyecan veren şehirlerden bir tanesidir. Gaziantep Anadolu coğrafyasında batıya doğru Türkiye’de şehirleşme, sanayileşme, kültür merkezleri anlamında tepsiyi eğdiğiniz de her şey batıya doğru akıyor” dedi.

Birçok ülke ile serbest ticaret anlaşması imzaladıklarını hatırlatan Bakan Zeybekci, “Şuanda Japonya AB ile serbest ticaret anlaşması çalışmalarını yürütüyor. Bizim hedefimiz AB’den önce Japonya ile serbest ticaret anlaşması yapmaktır. Bu sayede Japonya ile inanılmaz bir ekonomik alan açmak. Yaklaşık olarak 800 milyar dolar civarında ithalat yapabilen bir ülkeye Türkiye olarak şuanda yapmış olduğumuz rakam çok dramatik bir seviyede. Toplamda 3.5 milyar dolar dış ticaret hacmimiz var. Bunun içinde yanlış hatırlamıyorsam 300-400 milyon dolar civarında. Halbuki bizim Japonya’da da inanılmaz fırsatlar yakalayabileceğimiz bir alan var” diye konuştu.

Bakan Zeybekci, Türkiye ile İran arasındaki serbest ticaret anlaşmasına da değinerek, “Yaklaşık 11 yıldır iki ülke arasında yılan hikayesine dönmüş serbest ticaret anlaşması imzalandı. Bundan sonra Türkiye İran’a ticaret anlamında ve orada ekonomik faaliyetler anlamında çok büyük avantajlar kazanmış oldu. Biz den önce ve bizden sonrada bir çok ülke İran ile serbest ticaret anlaşması yapmak için görüşmelerini sürdürüyor. Ama biz bu görüşmeleri sağladık ve tamamladık. Bu süreçte bazı şeylere kulp takılmaya çalışılıyor. Bazıları diyor ki ‘Orada imzalanan serbest ticaret anlaşması farsçaymış görmeden imzalamışlar’ denildi. Oraya atılan imzaların ne olduğunu bilenler bilir. Göreceksiniz, yakın gelecekte, hem İran’ı hem de Türkiye’yi son derece mutlu edecek olan bir süreç yaşamaya başlayacağız” şeklinde konuştu.

Bakan Zeybekci, dünyanın ortasında olduğunu ve bununla birlikte fırsatların ortasında olduğuna işaret ederek, “Türkiye dünyanın geleceği ülkesidir. Avantajlarımızın farkındayız, bu avantajlarımızı da en iyi şekilde kullanacağız” dedi.

Gazi olayları ve 17 Aralık operasyonuna da değinen Bakan Zeybekci, “Müslüman bir delikten iki defa ısırılmaz. Delikler farklıydı ama ısırılma tarzı aynıydı. Aynı şekilde ısırıldık bir daha ısırılmayacağız yani bir daha olmayacak. Türk Lirası’nın yüzde 31 değer kaybının yüzde 15.6’sı 17 Aralık’taki süreçten sonra oldu. Yaşananların ardından Türkiye o beklenen hedefe doğru yolculuğunda engellenmek istendi, önü kesilmek istendi. Türkiye inşallah bu yaşanan her olaydan daha güçlü olarak çıkacak. Ekonomimiz, demokrasimiz, hukuk sistemimiz güçlenecek. Bu yaşananlar her zaman bizleri kamçılayacak” diye konuştu.

Çağdaş uygarlığın hamasette kalmayacağını da belirten Bakan Zeybekci, “Büyükşehirlerin merkezinde ne varsa en ücrasındaki köyünde bulunan vatandaşımız aynı şeye sahip olacak ki, Gazi Mustafa Kemal’ ‘Çağdaş uygarlıklar seviyesi’ sözü öyle hamasette kalmayacak. Öyle Atatürkçüyüm demekle olmuyor bu işler. Bu işler projelerle gece gündüz durmadan koşturmakla olur” dedi.
Bakan Zeybekci Merkez Bankası’nın faiz oranları ile ilgili ise şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu faiz kararları geçici faiz kararlarıdır. Bunlar kalıcı faiz kararları değildir. Dikkat edildiyse bizim hazinemizin bu borçlanma senetleri ve hazır tahvillerle uzun vadeli faiz oranlarımızın biraz aşağı doğru gevşediğini de görüyoruz. Bunun sonuçlarının ben iyi olacağını düşünüyorum. Faiz artırımlarının kalıcı olması iyi olmaz.”

Törende konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatma Şahin ekonomide ülkeler ve kentler arasında yarış olduğunu ifade ederek, “Hepimiz biliyor ve inanıyoruz ki kentler, ülkeler, birimlerin yarıştığı büyük bir rekabet var. Bu rekabeti yönetebilmemiz içinde gücümüzü birleştirmemiz gerekiyor. Gaziantep normal bir şehir değildir. Bu Gazi şehre baktığınız zaman ipek yolunun bütün renklerini görüyorsunuz. Mezopotamya’nın ve Akdeniz’in bütün faziletini görebiliyorsunuz. Bu topraklardaki en önemli unsur insandır. Aslında kalkınmanın özü de insandır yani gelişmiş insan. Bazı şehirlerin kutup yıldızı olma özelliği vardır. Yaklaşık 11 yıldır alandayım ve rakamların her geçen gün yukarı çıkmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum. Hep birlikte gücümüzü daha çok ne kadar güçlendirebiliriz bunun çalışmasını yapıyoruz. Eğer istihdam odaklı büyüyeceksek, ihracat odaklı büyümeyi başarmamız gerekiyor” dedi.

Gaziantep Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise Suriye’de yaşanan sıkıntılar nedeniyle bölge ihracatçılarının sıkıntılı bir dönem geçirdiğini ifade ederek, “Bölgemiz ihracatçıları zor bir bölgede bulunuyor. Sıkıntılara rağmen ihracatımızı yapıyoruz. Türkiye genelinde ve Gaziantep için Irak birinci derecede ihracat yaptığımız ülkedir. Ancak zaman zaman iki üç ayda bir Irak ile ilgili ihracatta sıkıntılar yaşıyoruz. Ya kapıdaki sıkıntılar yada gümrükçülerin sıkıntılarından dolayı sorunlar yaşıyoruz. Irak ile ilgili sorunlar için bakanlığımızın kapısını çalmaya devam edeceğiz. 17 Aralık’tan sonra sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Biz bir an önce sağduyunun galip gelerek birlik ve beraberlik içindi bu sıkıntılar atlatmayı düşünüyoruz. İstikrarlı bir hükümet ve ekonomi temennimiz var. Ancak bu sıkıntılı dönemde bürokraside maalesef 17 Aralık süreci bazı bürokrasileri de beraberinde getirdi. Bu sıkıntıların bir an önce ortadan kaldırılmasını bekliyoruz. 17 Aralık’tan sonra kurlarda değişiklikler oldu. Kurlardaki aşırı dalgalanmalardan dolayı yüzemez hale geldik. Bir an önce kurdaki dalgalanmanın normal seviyelere gelmesini bekliyoruz. Hammadde getiren ihracatçılarımız son derece sıkıntı çekiyorlar. Siyasi istikrarın sağlanması ile önümüzü görmek istiyoruz. Yatırımların devam etmesini istiyoruz. Türkiye’nin 500 milyar dolar ve Gaziantep özelinde 30 milyar dolar hedefimiz var. Bu rakamları mevcut durumda yakalamamız çok zor” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Türkiye geneli en çok ihracat yapan GAİB üyesi firmalara ‘Plaket’ ve ‘Takdirname’leri verildi. Törende ayrıca GAİB tarafından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye günün anısına birer plaket verildi. Salonda çekilen toplu hatıra fotoğrafının ardından tören sona erdi.

Editör: Wan Haber