Yeni Reklam Yönetmeliği'ni Bakanlık baştan sona düzenliyor! 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Reklam Yönetmeliği’ni son kullanıcı mağduriyetini önleyecek biçimde sil baştan düzenliyor.


Habertürk’ün yaptığı habere göre ; bakanlığın hazırlamış olduğu “Ticari Reklamlar ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmelik Taslağı”na göre öngörülen düzenlemelerden bazıları şu şekilde :

ORTALAMAYA GÖRE REKLAM
Reklamcılık sektörü için ‘ortalama son kullanıcı ’ kavramı getiriliyor. Reklamlar, uygun düzeyde bilgiye sahip olan ‘ortalama son kullanıcı ’nin algı seviyesinde olacak ve son kullanıcıyı yanıltmayacak.

BİLİNÇALTI YASAK
İzleyenlerin ayrım edemeyeceği biçimde bilinçaltında algılanan reklamlar yapılamayacak.

DİNİ HASSASİYET
Reklamı gercekleşen malın içeriğinde, toplumun genel dini hassasiyetlerine aykırı bir bileşen varsa, bu vaziyet reklamda açıkça belirtilecek. Örneğin, Alkol olan bir tonik ya da domuz yağı kullanılan bir ruj satılıyorsa, bu unsurlar belirtilecek.

‘SON 5 ÜRÜN’ ALDATMACASI
Özellikle tele- alışveriş kanallarında uygulanan ‘ bir seferlik bedel ’, ‘ilk defa ’, ‘sadece şimdi’, ‘satıldı, satılacak’, ‘sınırlı satış’ ‘ nihayet 5 ürün’ gibi insanları zorla satın almaya yönlendiren ifadeler kullanılamayacak.

‘FALCI X’ KARTVİZİTİ YASAK
Falcı, medyum ya da astrologların reklamı yapılamayacak. Kafelerde kullanılan tabelalar, broşürler, ilanlar ile ‘Falcı X’ diye basılan kartvizitler yasak olacak.

DOKTOR ÜRÜN TANITAMAYACAK
Reklamlarda doktor, diş hekimi, veteriner hekim ve eczacılar, bir ürün ve hizmete yönelik sıhhat beyanında mevcut bulunan tanıtımlar yapamayacak. Bir diş hekimi, diş macunu reklamında ‘Dişinizi fırçalayın’ diyebilecek ancak ‘X macunu ile fırçalayın’ diyemeyecek.

İNDİRİM ALDATMACASINA SON
‘Yüzde 70’e varan indirim’ gibi son kullanıcıyı yanıltıcı kampanyalar yapılamayacak.

ALTYAZILAR DAHA YAVAŞ GEÇECEK
Reklamlardaki dipnot ve altyazılar, daha yavaş geçecek. Altyazılar, kelime başına 0.25 saniye ekranda kalacak ve saniye başına 4 kelime akacak.

GURMELER MEKÂN TARİFİ YAPAMAYACAK
Özellikle gurme programlarında görülmüş olan , bir ürünün denenerek anlatıldığı yayınlarda, isim, marka, logo ya da başka ayırt edici tariflere yer verilemeyecek.

BANKA REKLAMLARI
Bankaların vadeli hesaplara yönelik reklamlarında, nema tutarı ve vade sonunda elde edilecek yekün tutar net olarak verilecek. /Sozcu

Reklamla Halkın Bilinç Altına Girenlere Bakanlık Engeli!

Editör: Wan Haber