Rekabet Kurumu, Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği hakkında açılan soruşturma sonucunda yönetmeliğe göre, idari para cezası uygulanmasına oybirliğiyle karar verdi.
Konuyla ilgili Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklamada, Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği'nin altın ve ziynet eşyasının satış ve tamir fiyatlarını belirleyerek ve yanı sıra reklam ve promosyon gibi satış / pazarlama faaliyetlerine ilişkin kısıtlamalar getirerek 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla yürütülen soruşturmanın tamamlandığı belirtildi.
Dernek tarafından belirlenen fiyatların altında satış yapılmasının engellendiği, düşük fiyattan satış yapan işletmelere cezai işlem uygulandığı iddiasını içeren başvuru üzerine yürütülen ön araştırma sonucunda açılan soruşturma safhasında, derneğin altın satış ve tamir fiyatlarını, satış ve pazarlama koşullarını pazar dışında belirleyip belirlemediği incelendi.
Buna göre, 14 Şubat 2013 tarihinde Rekabet Kurulunca dosyanın müzakeresi sonucunda, derneğin, altın alış, satış ve tamir fiyatları ile satış ve pazarlama koşulları gibi iktisadi ve ticari faaliyet unsurlarını pazar dışında belirlemek, belirlenen fiyatlara uymayan üyelerine baskı ve yaptırım uygulamak suretiyle 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal ettiğine, bu nedenle aynı Kanun'un 16. maddesi ve "Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik" uyarınca idari para cezası uygulanmasına oybirliği ile karar verildi.
(BK-ÖZ-Y)

19.02.2013 11:54:58 TSI

Editör: Wan Haber