Rekabet Kurulu piyasalarda rekabetin sağlanması ve korunması amacıyla, kuruluşundan bu yana geçen 15 yılda karar alma organı olan Rekabet Kurulu aracılığıyla toplam 189 soruşturma dosyasını tamamlayarak nihai karara bağladı.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, 15 yılda en çok hakkında soruşturma yürütülen konuları 'Ulaştırma', 'Gıda, Tarım, Yiyecek, İçecek', 'İnşaat Malzemeleri' ve 'İlaç, Sağlık Hizmetleri ve Ürünleri' oluşturdu. Toplam 33 soruşturmanın yürütüldüğü "Ulaştırma" ana grubu altında kara taşımacılığı sektöründe 21 soruşturma, hava taşımacılığı sektöründe 3 soruşturma ve deniz taşımacılığı sektöründe 9 soruşturma tamamlandı.
Toplam 26 soruşturmanın yürütüldüğü "Gıda, Tarım, Yiyecek, İçecek" ana grubu altında 4 soruşturma ekmek pazarında, 3 soruşturma maya pazarında ve 19 soruşturma ise aralarında alkollü-alkolsüz içecekler, süt, meyve, et, çay, cips bulunan farklı pazarlarda gerçekleştirildi.
24 soruşturmanın yürütüldüğü "İnşaat Malzemeleri" ana grubu altında 15 soruşturma çimento/hazır beton pazarında, 9 soruşturma ise aralarında başlıca alçı ve alçı taşı, seramik, kum, tuğla, kilit olan pazarlarda tamamlandı.
Toplam 24 soruşturmanın yürütüldüğü "İlaç, Sağlık Hizmetleri ve Ürünleri" ana grubu altında 8 soruşturma ilaç sektöründe (ilaç üreticileri, ilaç dağıtıcıları (perakende/eczane seviyesi ve ihale)), 9 soruşturma tıbbi malzeme sektöründe (tıbbi görüntüleme cihazları, tıbbi cihaz bakım onarım pazarı, diagnostik cihazlar pazarı, laboratuar cihazları pazarı, tıbbi sarf malzemeleri pazarı) ve 7 soruşturma ise aralarında medikal gaz ve optik başta olmak üzere farklı sektörlerde tamamlandı.
Bu sektörlerin yanı sıra, toplam soruşturma sayısı bakımından geçen 15 yılda öne çıkan diğer sektörler sırasıyla 12 soruşturma ile 'Yazılı ve Görsel Medya', 9 soruşturma ile 'Kuyumcu ve Sarraf Dernekleri', 8 soruşturma ile 'Telekomünikasyon' ve 4'er soruşturma ile 'Sürücü Kursları' ve 'Banka-Sigorta' sektörleri oldu.
Tamamlanan 189 soruşturmanın 146'sı 4. madde, 38'i 6. madde, 5'i ise 4. ve 6. maddeler kapsamında yapıldı. 8 bin 189 adet soruşturma dosyasının ortalama tamamlanma süresi 434 gün olurken, bu soruşturmalarda ortalama olarak 3 uzman görev aldı.
Rekabet Kurulu 15 yılda Türkiye'nin ekonomisini yakından ilgilendiren farklı sektörlerde yürüttüğü soruşturmalar neticesinde toplam 865 milyon 558 bin 825 TL ceza verdi. Kurul 15 yıllık uygulama süresince miktar bakımından en yüksek cezayı 'otomotiv sanayi' ikinci ve üçüncü en büyük cezaları ise 'telekomünikasyon' ile 'çimento/hazır beton' sektörlerinde verdi. 2011 yılı ise yaklaşık 460 milyon TL ile toplam ceza bakımından en yüksek miktarda cezanın verildiği yıl oldu.
Rekabet Kurulu bu 189 soruşturmanın 50 tanesi sonucunda ya 4054 sayılı Kanun ihlal edilmediği ya da yeterli bulguya ulaşılamadığı gerekçeleriyle para cezası uygulanmasına yer olmadığına karar verdi.
Bugüne kadar Pişmanlık Yönetmeliği 4 soruşturma dosyasında uygulandı. Anılan soruşturmalar sonucunda pişmanlık başvurusunda bulunan 4 ayrı teşebbüse ya hiç ceza verilmedi veya cezadan indirim yapıldı.
(BK-ÖK-E)

05.02.2013 10:28:01 TSI

Editör: Wan Haber