Muhalifler ise bölgede çatışmaların sürdüğünü ifade etti. Gözlemevi'ne göre muhalifler son birkaç haftada Halep'in doğusunda kontrol ettikleri alanın üçte ikisini rejime kaptırdı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Çarşamba günü muhaliflerin bulunduğu bölgelerde ilerleyişini sürdüren rejim güçlerinin Halep’in tarihi kısmını ele geçirdiğini açıkladı. Esed’e bağlı güçlerin hava saldırıları ve bombardımanların desteğiyle ele geçirdiği kısımda, Halep Emevi Camii de bulunuyor. Son birkaç haftada Halep'te ilerleyişini sürdüren rejim güçleri, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin üçte ikisini aldı.

Gözlemevi’nin "Eski Halep'in rejimin eline geçtiği" iddiasını reddeden muhalifler, çatışmaların sürdüğünü ifade etti.

“Rus albay öldürüldü”

Rusya Savunma Bakanlığı, Halep’teki çatışmalarda bölgede ‘danışman’ olarak bulunan bir albayın öldüğünü duyurdu. Açıklamada Ruslan Galitsly’nin muhaliflerin saldırısında yaralandıktan sonra hayatını kaybettiği ifade edildi.

“80 bin kişi kaçtı”

Gözlemevi, büyük operasyonun başladığı 15 Kasım’dan bu yana, Halep’te muhaliflerin kontrol ettiği doğu bölgelerden en az 80 bin kişinin kaçtığını da açıkladı.

İç savaştan önce Halep'in nüfusu 4 milyonu aşıyordu. Şehirde sanayi ve ticaret o dönemde zirve yapmıştı. 2011'de başlayan barışçıl eylemlerin silahlı çatışmalara dönüşmesiyle her şey değişti. Muhaliflerin 2012'de kentte bazı mahalleri ele geçirmesinden sonra rejimin bombardımanları başladı. Büyük tahribata yol açan rejimin varil bombalı saldırıları kentteki yıkımın boyutunu artırdı.

4 bin yıllık Halep'in eski şehri büyük hasar gördü. Kentin simgelerinden Emevi Camii, kale ve sur tahribata maruz kalan çok sayıda tarihi yerlerinden sadece bazıları.

Kaynak: Al Jazeera, AFP ve Reuters

Editör: Wan Haber