Türkiye'nin ilk kadın hava kameramanı İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Teknikeri Özge Deniz Özker'in çektiği 7 dakika 45 saniyelik Refika filmi, dünyanın en büyük belgesel etkinliği olan Amsterdam Belgesel Film Festivali'ne (IDFA) katılmaya hak kazandı. Türkiye'den seçilen iki belgesel filmden biri olan "Refika", festival izleyicilerinden büyük beğeni topladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile çektiği "Denize Bakan" belgeseliyle, 4. Erciyes Belgesel Film Festivali'nden mansiyon alan İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Fotoğraf Stüdyosu Teknikeri Özge Deniz Özker, yeni belgesel filmi "Refika" ile bu kez sınırları aştı. Eylül ayı itibariyle Türkiye ve Yunanistan'da birçok yerde gösterime giren Refika, Amsterdam Belgesel Film Festivali'ne katıldı.
Refika belgeselini İstanbul Dijital Kültür ve Sanat Vakfı tarafından kültürler arası bir proje olarak tasarlanan ve Türkiye ile Yunanistan arasında çok kültürlü diyaloğu geliştirmek adına hazırlanan Kuzey Ege Hikayeleri projesi kapsamında çektiğini belirten Özker, "Proje, 8 Türk, 8 de Yunanlı sanatçıyı bir araya getirdi. Nisan ayında Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Adatepe köyünde gerçekleştirilen Yaratıcı Belgesel Geliştirme Atölyesi'ne katıldık. Ardından herkes kendi filmini çekti. Çekimler Haziran ayında tamamlandı. Kurgu ve montajın ardından Ağustos sonu, Eylül gibi filmim Adatepe, Midilli, Ayvalık, Çanakkale, Atina, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Beyoğlu Sineması'nda izleyicilerle buluştu"
Refika'yı dünyanın en büyük belgesel etkinliği Amsterdam Belgesel Film Festivali'ne gönderdiklerini belirten Özker, şunları söyledi: "Refika, Rembrandplein'de kurulacak Doc Next Mini Cinema alanında kısa film seçkisine katılmaya hak kazandı. Türkiye'den seçilen iki belgesel filmden biri olması beni çok mutlu etti"
Özge Deniz Özker, izleyicilerden büyük beğeni alan Refika'nın hikayesini kısaca şöyle özetledi; "Belgesel, adı Refika olan bir kadına ait olduğu söylenen bir fotoğrafın izini Adatepe ve Midilli'de sürmemin kısa bir güncesi. Adatepe, mübadeleden önce Türklerin ve Rumların beraber yaşadıkları eski bir Rum köyü. Refika ve sevgilisi Nazmi'nin hikayesi, farklı versiyonları ile günümüze kadar taşınmış. Peki ama hangi hikaye doğru? Fotoğraftaki o kadın Refika mı değil mi? Tarihi kim yazıyor? Bu sorulara yanıt ararken güncenin sonunda, o fotoğraftaki kadın imgesinin bir markanın logosu olarak kullanıldığına ve Refika'nın bir anlamda metalaştığına tanık oluyoruz."
(EA-HO-Y)

17.12.2012 13:20:42 TSI

Editör: Wan Haber