Samsun Büyükşehir Belediyesi, 25 Eylül 2012 tarihinde yapılan 5 adet hafif raylı sistem aracı alımı ihalesini kazanan Çinli CNR firmasıyla sözleşme imzaladı.
Samulaş A.Ş. Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen imza törenine Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Başkan Vekili Turan Çakır, Genel Sekreter Kenan Şara, Samulaş A.Ş. Genel Müdürü Sefer Arlı, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı CNR Firma Yöneticisi Dr. Yu Weiping, CNR firma yetkilileri, Samulaş firma yetkilileri ve çalışanları katıldı.
5 adet hafif raylı sistem araç alımı işinin sözleşmesi, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve CNR Firma Yöneticisi Dr. Yu Weiping arasında imzalandı. Samulaş'a ait 16 adet Hafif Raylı sistem aracının uzunlukları 32 metre olup, CNR firmasının temin edeceği tramvayların uzunluğu ise 42 metre olacak. Yeni alınacak 42 metrelik tramvaylar ile yolcu kapasitesi sefer başına yüzde 25 arttırılarak, yoğunluktan dolayı meydana gelen şikayetlerin önüne geçilmesi amaçlanmakta.
2 yıl içersinde giderek artan yolcu talebi dolayısıyla yeni araçlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Samsun raylı sistemi hizmete girdiği 2 yıl içersinde giderek artan yolcu talebi dolayısıyla yeni araçları ihtiyaç hale getirdi. Bugün birlikte imzalayacağımız bu sözleşme ile önümüzdeki 14 ay içersinde Samsunumuza 42 metrelik 5 adet daha tren konvoyu gelecek ve tren filomuz 16'dan 21'e çıkacak. Ama Çinli dostlarımız çok çalışkan ve üretkenler. Türk kamuoyunda da öyle biliniyorlar. Öyle inanıyorum ki bahsedilen 14 aydan çok daha kısa sürede 42 metrelik 5 treni Samsun'a intikal ettireceklerdir. Yeni teslim edilecek trenler inşallah elimizdekilerden de daha kaliteli ve estetik olacak. Samsun kamuoyu bu yeni trenleri mevcutlardan daha fazla seveceğini umuyorum. Samsun, Karadeniz'de raylı sistemi ilk yapan şehir oldu. Mevcut hattı, önümüzdeki yıllarda da şehrin doğu-batı istikametinde ve güney istikametlerine uzatacağız. Bu uzatma işlemlerinde de ilave tren ihtiyaçlarımız olacak. İnşallah CNR firması Samsun'a bundan sonraki tren filomuzun arttırılması sürecinde hep tercih edilen firma haline gelir. Araçların imalatı veya teslimi esnasında zaman bulabilirsek Çin'e gelip hem imalatlarını, fabrika düzenlerini hem de bize imal ettikleri araçları belli aşamada görmek istiyorum. Samsun'da mevcut trenlerin Samsun halkı tarafından bilinen özellikleri var. Bu mevcut trenlerden daha güzelini, daha kalitelisini, aksesuarları ve iç konforları itibariyle daha gelişmişini yaparak CNR farkını ortaya koymak için bir çaba içersinde olacaklar diye inanıyorum" dedi.
Samsun'a 5 adet tramvayı yapmaktan büyük şeref ve onur duyacaklarını ifade eden CNR Firma Yöneticisi Dr. Yu Weiping, "Samsun Büyükşehir Belediyesi'ni, bizi seçmesinden dolayı kutlarız. Atatürk ile aynı yılda yani 1881 yılında CNR şirketi kurulmuştur. 8 çeşitli demir yolu araçları imal etmekteyiz. Bunların içersinde çok hızlı tren setleri, yolcu vagonları, metro araçları ve tramvaylar bulunmaktadır. Dünyanın önde gelen demiryolu araçları üreticilerinden birisiyiz. Ürünlerimiz Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Asya'da 20 farklı ülkelere ihraç edilmektedir. CNR olarak dünyada ve Çin'de bir takım ilklere imza attık. Bunlardan birisi yaptığımız hızlı tren setlerinden CRH380BL normal yolcu taşıma süratinde 487.3 kilometreye hıza ulaşarak bir dünya rekoru kırmış bulunmaktadır. Bize Samsun tarafından verilen şansı en iyi şekilde değerlendireceğimizden emin olabilirsiniz. Yaklaşık 4 unsur bulunmaktadır. İlk olarak sözleşmenin şartlarına ve teknik şartlarına tamamen uyacağız. İkincisi teslim süresine uyacağız. Üçüncüsü de satıştan sonraki destek hizmetinin güvenilir olmasına çalışacağız. Dördüncüsü de gelecekte de yedek parçaları zamanında teslim etmeye özen göstereceğiz. 1881 yılında kurulmuş olan CNR firması 1976 yılında büyük bir deprem yaşamıştır. Bu uzun yılların tecrübesiyle Samsun'a en iyi hizmeti en iyi şekilde vereceğimize inanıyoruz. Bu kontratın en başarılı şekilde yerine getirilmesi için elimizden gelen çabanın en iyisini yerine getirmek için emin olabilirsiniz. Aynı zamanda bu ticari ilişki iki ülke ve şehir arasındaki dostluk ve kardeşliği oluşturacaktır. Kontratın yerine getirilmesi aşamasında Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı ve iş arkadaşlarını Pekin'de ve CNR firmamızda görmekten büyük bir mutluluk duyacağız. Bizim isteğimiz teslim edilecek araçların bu 5 araçla sınırlı kalmamasıdır. İleride uzatılacak olan hatların da araçlarının tedariki için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Son olarak da Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samulaş çalışanlarına ve Samsun halkının yeni yılını kutlar, mutlu ve sağlıklı bir yıl geçirmelerini temenni ederim" diye konuştu.
Konuşmaların ardından sözleşme imzalanarak yeni tramvayların imalat süreci başlamış oldu. CNR Firma Yöneticisi Dr. Yu Weiping Samsun'a yapacakları trenlerin benzerli olan maket tramvayı Başkan Yılmaz'a hediye etti.
Yapılan ihale neticesinde tanesi 1.5 milyon eurodan toplam 7.5 milyon euro bedel ile alınacak tramvaylar 12 ay sonra teslim edilmeye başlanacak ve 14 ay içersinde tüm trenlerin teslimi tamamlanacak. Yüklenici firma tarafından tramvayların bakım, onarım ve yedek parça temini kapsamında 24 ay garanti yükümlülüğünün de bulunacağı bildirildi.
(GKH-SLH-Y)

17.12.2012 16:31:16 TSI

Editör: Wan Haber