NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi'nin; Türkiye-Suriye sınırına Patriot füzeleri yerleştirilmesini planlayan NATO'nun, yeni bir dünya savaşı riskini artırdığı iddialarını reddetti.
Belçika Başbakanı Elio Di Rupo ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşma yapan Rasmussen, "Bu iddiaları tamamıyla reddediyorum. En başından beri Patriot füzelerinin yerleştirilmesinin yalnızca savunma amaçlı olduğunu belirttik. Orada müttefikimiz olan Türkiye'yi savunmak ve korumak için bulunuyoruz. Herhangi bir saldırı niyetimiz yok ve bunu en başından söyledik" ifadelerinde bulundu.
Türkiye'ye füze yerleştirilmesinin, yalnızca füzeleri saldırı amaçlı kullanmayı planlayan ülkeleri endişelendirmesi gerektiğini ifade eden Rasmussen, "Tamamen savunma amaçlı yerleştirilen Patriot füzelerinin endişelendirmesi gereken aktörler, yalnızca kendi füzelerini saldırı amaçlı kullanmak gibi akılsızca fikirleri olan aktörlerdir" dedi.
ABD, Almanya ve Hollanda'nın, Türkiye'ye toplamda 6 adet Patriot bataryası göndereceği ancak bunların birkaç hafta daha kullanıma hazır olması beklenmediği bildirildi.
(CC-Eİ-Y)

17.12.2012 19:33:50 TSI

Editör: Wan Haber