Van’da faaliyet gösteren baharatçılara adeta akın eden vatandaşlar, esnafın satışlarını da yüzde 50 oranında arttırdı. Vatandaşlar, özellikle yemeklerde kullanılan nane, kekik, çörek otu, yedi bahar, tarçın, kök, hevlican, sumak, reyhan, karabiber gibi baharatlara ve natürel gıdalara ilgi gösteriyor.

Satın alınan baharatlar arasında vücut direncini arttıran baharat türleri de ilk sırada yer alıyor. Oruç nedeniyle yorgun düşenler, arı poleni, arı sütü, harnup pekmezi (keçiboynuzu) ve mesir macunu satın alıyor. Bu ayda sıklıkla yaşanan hazımsızlık, kabızlık, ishal, mide ve bağırsak problemleri yaşamak istemeyenler de baharatçıların kapısını çalıyor. Bu tür rahatsızlıklar içinse meyan kökü, papatya, rezene ve kekik çayları ile zeytinyağlı kudret narı öneriliyor.

Esnaf, Ramazan ayıyla birlikte vatandaşın alışverişe başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getiriyor. Van'da 27 yıldır baharatçılık yapan Velibaba Baharatçısı sahibi Salim Dedeoğlu, müşterilerinin Ramazan ayında dolup taştığını söyledi. Bu ayda baharat almak için gelen müşterilerin enerji veren, açlığı bastıran, hazmı kolaylaştıran ve özellikle de yemekleri güzelleştiren ürünlere ilgi gösterdiğini vurgulayan Dedeoğlu, “Ramazan nedeniyle satışlarımız iki katına çıktığı gibi akabinde bayramın da gelecek olması ile birlikte satışlarımız iyece artacaktır” dedi.

Editör: Wan Haber