11 ayın sultanı Ramazan heyecanı yaşanıyor. Milyonlarca Müslüman vatandaş, oruçlarını iftar sofralarında dualarla açacak. Şükre, paylaşmaya ve sabra dualarla 'amin' denilecek sofralar, bu yıl da samimiyetin buluşma noktası olacak. Peygamber Efendimizin iftarda yaptığı duayı haberimizde sizlerle paylaştık. Peki iftar duası nasıl yapılır? İşte iftar duası...

Ramazan ayı başladı. Peki en güzel iftar duası nasıl yapılır. Peygamberimizin iftar duasının Türkçe ve Arapça sözlerini hazırladık. İşte peygamberimizin iftar duası.

Peki İftarda hangi duaları etmeliyiz? Peygamber Efendimiz'in iftar duası nasıldı?

İftar duası çok kıymetlidir. Öyle ki; Hz. Muhammed (s.a.v), tüm Müslümanlara bu duanın reddolunmayacağını müjdelemiştir. Hz. Muhammed (s.a.v) bir hadiste iftar duasının hikmeti ile ilgili şunları bildirmiştir.

“ Üç kimsenin duası reddolunmaz” iftar sırasında oruçlunun duası, adil hükümdarın duası, mazlumun duası. Allahü Teala bu duaları semaya yükseltir, gökyüzünün kapılarını açar ve” izzet ve cemalime yemin olsun ki, bir süre sonra da olsa, sana yardım edeceğim” diye yemin eder.''

PEYGAMBERİMİZİN İFTAR DUASI VE TÜRKÇE MANASI

Sevgili Peygamberimizi Hazreti Muhammed (s.a.v), iftar vakti orucunu açarken “Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü.” diye dua ederdi. 

İFTAR DUASININ TÜRKÇE MANASI

Peygamberimizin ettiği İftar Duası'nın Türkçe manası ''Ey Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.'' Peygamberimizi orucunu açtıktan sonra ise “Susuzluk gitti, damarlar ısındı, inşallah Tealaya sevap kesinleşti.” derdi.

RAMAZAN AYI İFTAR DUASI?

Oruç açılırken dua edilmesi sünnettir. Herkes içinden geldiği gibi zikrini, şükrünü ve yakarışını ifade edebilir. Örnek olması bakımından öteden beri yaygın olarak yapılan bir duayı buraya alalım:

"Allahım! Senin rızanı kazanmak için oruç tuttum, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Sana inanıp güvendim. Ey lutuf ve ikramı geniş olan Rabbim! Beni bağışla."

اَللّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَ بِكَ آمَنْتُ وَ عَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ وَ عَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ

"Allahumme leke sumtu ve bike amentu ve aleyke tevekkeltu veala rizkuke eftertu"
(Allah'ım senin rızân için oruç tuttum. Sana inandım. Sana güvendim.Senin rızkınla orucumu açıyorum)

Peki Peygamber Efendimiz (s.a.v) sahur ve iftarda ne gibi ibadetlerle meşgul olurdu?

"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum ve senin verdiğin rızıkla iftar ettim. Benden (orucumu) kabul buyur. Muhakkak Sen her şeyi işitensin, bilensin." "Susuzluk gitti, damarlar ıslandı ve inşaallah mükâfat gerçekleşti." "Allah'ım! Her şeyi kuşatan rahmetinle benim günahlarımı bağışlamanı Senden istiyorum." "Yardımıyla oruç tuttuğum ve bana verdiği rızıkla iftar ettiğim Allah'a hamd olsun." "Yanınızda oruçlular iftar etsin ve iyi kimseler yemeğinizi yesin. Melekler, size dua, rahmet ve mağfiret dilesin (üzerinize insin)."  (haber7.com)

Editör: Wan Haber