Antalya'nın Alanya ilçesinde geçen yıl bir Alman turistin hayatını kaybettiği rafting kazası ile ilgili yargılanan rafting firmasının sahibi ve 2 çalışanı hakkında 3 yıldan 9'ar yıla kadar hapis cezası istendi.
Okurcalar beldesi Alara Çayı'nda 4 Temmuz 2012'de rafting yapan Alman Kerstin Kramer'in içinde bulunduğu bot, Kocadöllük mevkiinde alabora olmuş, rafting rehberleri Mustafa Z. ve Sefa T. ile 7 turist yüzerek kurtulmayı başarırken, Kerstin Kramer (50) akıntıya kapılarak kaybolmuştu. İtfaiye, Arama Kurtarma Derneği ve jandarma ekiplerinin günler süren aramalarının ardından, Kramer'in cesedi 15 Temmuz tarihinde botun alabora olduğu yerden 4 kilometre uzakta ağaçlık ve kayalıkların olduğu bölgede su yüzeyinde bulunmuştu.
Alman kadının eşi Rene Kramer'in şikayetçi olmasının ardından Alanya Cumhuriyet Savcısı Ali Güllü'nün başlattığı soruşturma tamamlandı. Cumhuriyet Savcısı Güllü, Kerstin Kramer'in ölümünde sorumlu olduğu gerekçesiyle firma sahibi 58 yaşındaki Hasan K. ile bottaki rehberler Mustafa Z. ve Sefa T. hakkında dava açtı. İddianamede, şahıslar hakkında 'taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan 3 yıldan 9'ar yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede ayrıca, firma faaliyetlerinin 3 yıla kadar durdurulması istendi.
Alanya Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Adli Tıp Kurumu Antalya Grup Başkanlığı Morg İhtisas Dairesi'nin raporuna göre, kanında 1.28 promil alkole rastlanan Alman turistin suda boğulma sonucu hayatını kaybettiği kaydedildi.
Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile İncekum Jandarma Karakol Komutanlığının Alara Çayı'nın rafting parkur alanı ilan edilmediğine ilişkin yazısının da bulunduğu iddianamede şu ifadelere yer verildi:
"Bu alanda sportif amaçlı faaliyet yürütülmesi için hiçbir kişi ya da kuruma izin belgesi verilmedi. Irmak Turizm'in Alara Çayı'da rafting yapılması için önceden Antalya Valiliğine yapılan müracaatı bulunmuyor. Gerekli önlemleri almadan, rafting alanı ilan edilmeyen alanda izinsiz rafting yaptıran firma sahibi Hasan K. ile rehberler Mustafa Z. ve Sefa T., Alman turistin taksirle ölüme sebebiyet vermişlerdir."
Firma sahibi Hasan K., savcılıktaki ifadesinde, 20 yıldır Alara Çayı'nda rafting yaptırdığını, bütün belgelerinin olduğunu, kaza öncesinde rehberler tarafından gerekli eğitimlerin rafting yapanlara verildiğini kaydetti. Rafting rehberleri Mustafa Z. ve Sefa T. ise gruba gerekli bilgi ve eğitimin verildiğini, kask ve can yeleğinin rafting öncesinde dağıtıldığını, akıntıdan dolayı attıkları ipin koptuğunu, ardından bir başka ip atıldığını ve turistlerin akıntı nedeniyle suya düştüğünü belirtti. İddianamede, raftinge katılan Alman turistler Jacgueline Göbel, Katja Ewald ve Fabienne Schnider'in de rafting öncesinde kendilerine bilgi ve eğitim verilmediğini söylediği de yer aldı.
Hasan K. ile rehberler Mustafa Z. ve Sefa T.'nin yargılanmasına, mart ayında Alanya 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.
(AB-SK-GS-Y)

09.02.2013 11:46:01 TSI

Editör: Wan Haber