Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Kürecik'te bulunan NATO radar üssünü ziyaret etmek amacıyla NATO'ya başvuru yaptı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a yaptığı başvurulara cevap alamayınca, bu kez de NATO'ya başvuru yaptım" ifadelerini kullandı. Ağbaba, NATO nezdindeki Türkiye Daimi Temsilciliği'ne gönderdiği dilekçesinde, "Malatya Milletvekili olarak, Kürecik'te kurulmuş olan ve hükümetin bir NATO tesisi olduğunu iddia ettiği radar tesisini ziyaret etmek istiyorum. Talebimin NATO'nun ilgili birimlerine iletilmesi ve bu konuda tarafıma bilgi verilmesini rica ederim" dedi.
Ağbaba, NATO Nezdindeki Türkiye Daimi Temsilciliği'ne gönderdiği dilekçesinde, "Türkiye Cumhuriyeti Malatya Milletvekili olarak, Kürecik'te kurulmuş olan ve hükümetin bir NATO tesisi olduğunu iddia ettiği radar tesisini ziyaret etmek istiyorum. Talebimin NATO'nun ilgili birimlerine iletilmesi ve bu konuda tarafıma bilgi verilmesini rica ederim" ifadelerini kullandı.
Ağbaba, başvurusuna ilişkin olarak, "Füze kalkanının kurulacağı gece yarısı ilan edilen mutabakat zaptıyla duyurulduğundan beri elimizden gelen çabayı sarf ettik. İncelemelerde bulunmak için her defasında izin istedik. Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı'ndan izin istedik. Pentagon'a yazdık. Şimdi de NATO'ya yazdık. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, soru önergemize verdiği yanıtta orada sadece 150 Amerikan askeri bulunduğunu, başka bir asker bulunmadığı açıkladı. NATO'nun resmi internet sitesine baktığımızda, Kürecik'teki füze kalkanını göremedik. Burası NATO'ya ait değil, burası bir Amerikan üssü. Bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.
Kürecik'in amacının İran'a karşı İsrail'i savunmak olduğunu iddia eden Ağbaba, "Kürecik aslında İsrail'in güvenlik kamerası. Bu kamera, İran'ın her hareketini kontrol ediyor. İran'ın bu nedenle önce Malatya'daki bu üssü yok etmesi gerekiyor" iddia etti. Veli Ağbaba, Türkiye'nin Suriye sınırına yakın bölgelerine konuşlanmaya hazırlanan Patriot orta menzilli hava savunma sistemleriyle ilgili olarak ise, "Kürecik olmasa Patriot'lar olmazdı. Bu durumu halktan gizlemeye çalışıyorlar" iddialarını öne sürdü.
(NA-AŞ-Y)

13.01.2013 13:29:42 TSI

Editör: Wan Haber