Gazze Şeridi'nde 2003'te Filistinlilerin evlerinin yıkılmasına engel olmaya çalışırken iş makinesi tarafından ezilerek hayatını kaybeden Amerikalı barış eylemcisi Rachel Corrie'nin ailesi, İsrail devletine karşı yasal yollardan mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
23 yaşındayken hayatını kaybeden kızlarının ölümünden İsrail devletini sorumlu tutan anne Cindy ve baba Craig Corrie, açtıkları davaların reddedilmesine rağmen mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti. Kızları Rachel adına kurdukları vakıfta İHA'ya konuşan Craig Corrie, "Kızımın ölümünü kabullenebileceğimi düşünüyordum. Fakat bunu kabullenmenin, hayatın normale dönmesinin pek de adil olmadığını düşündüm. Bunun olmasından korktum. Zaten böyle bir olayın ardından hayat eski düzenine dönmüyor" dedi.
Kızının hayatını kaybettiği dönemde bir sigorta şirketinde çalışan Craig Corrie, bu olayın ardından işini bırakarak, kızının ölümü konusunda eşi Cindy ile birlikte uluslararası bir bilinçlendirme kampanyası başlatarak, İsrail hükümeti aleyhine yasal mücadeleye başladı. Corrie ailesi, 2010'da Hayfa'daki bir sivil mahkemede kızlarının ölümüyle ilgili bir dava açtı. İki yıl süren duruşmaların ardından İsrail mahkemesi, Rachel Corrie'nin kaza sonucu öldüğüne ve İsrail Ordusu dahil hiçbir resmi makamın sorumluluk sahibi olmadığına hükmetti. Mahkeme, kararında, görgü şahitlerinin aksi yöndeki ifadelerine rağmen, buldozer operatörünün Rachel'i görmediğine ve olayın "kazaen" meydana geldiğine karar verdi.
Mahkemenin "hatalı" bir karar verdiğini ve bunun benzer davalarda "tehlikeli bir içtihat" oluşturacağını savunan Craig Corrie, "-Bir asker, savaşta her şeyi yapabilir, yaptıklarından dolayı suçlanamaz, sorumluluk kendisine ait değildirfikri, uluslararası yasalarla bağdaşmıyor. Bu yanlış" diye konuştu.
Vietnam Savaşı'nda orduda görev yaptığını belirten Craig Corrie, "Vietnam'a gittiğimde, bana talimat verilmiş olsa bile her istediğimi yapamayacağımı biliyordum. Bu yasa dışı bir talimatsa, buna uymak zorunda değilim veya bu talimatı yerine getirdiğimde de sorumluluğu üstlenmiş olurum" diye konuştu.
Aile, kızlarının ölümünün 10'ncu yılında, Hayfa mahkemesinin kararına itiraz etmek için yasal hazırlıklar yapıyor. Aile bununla birlikte, kızlarının ve bir barış eylemcisi olarak üstlendiği misyonun da unutulmaması gerektiğini düşünüyor. Kızı Rachel için bir toplumun inşasında eğitimin büyük önem taşıdığını söyleyen Cindy Corrie, "Bu yüzden (vakıf olarak) eğitime odaklanıyoruz. Her şeyin daha iyi olmasına çalışıyoruz" dedi. Rachel'in ne uğruna hayatını kaybettiğinin unutulmaması gerektiğini belirten Cindy Corrie, bunu eğitim sayesinde tüm dünyaya duyurmak istediklerini ifade etti.
Ortadoğu'daki meselelere en kısa sürede çözüm bulunmasını umduğunu söyleyen Corrie, bununla birlikte Filistin halkının haklarına riayet eden bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Corrie, "Bölgedeki tüm halkların eşitliğe, tüm halkların güvenliğe ihtiyacı var" ifadesini kullandı.
(İHA-OK-D)

19.01.2013 11:47:35 TSI

Editör: Wan Haber