Rusya parlamentosunun alt ve üst kanatları olan Federasyon Konseyi ile Duma’dan yaklaşık 1000 vekil, Vladimir Putin’i dinlemek için Kremlin Sarayı’nın Georgiyevskiy Salonu’nda yerini aldı. Putin’in hitabını 500’ün üzerinde yerli ve yabancı basın mensubu takip etti.

Putin konuşmasının ilk dakikalarında, Rusya’da son yıllarda sivillere yönelik saldırılara atıfta bulundu ve bunlar arasında Mısır’da düşürülen uçakta ölen 224 kişiyi de andı. Türkiye ile Rusya arasındaki krize önemli bir yer ayıran Putin, “Eğer askeri bir suç işleyip insanlarımızı öldürdükten sonra domateslerle ya da inşaat sektöründeki bazı sınırlamalarla paçalarını kurtarabileceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Çalıntı petrolle kimlerin ceplerini doldurduğunu biliyoruz”

Putin konuşmasından satır başları şöyle:

“Irak, Libya Suriye şu anda anarşi bölgeleri ve tüm dünya için tehdit teşkil ediyor. Terörü sadece tek bir ülkenin yardımıyla yenmek mümkün değildir. Özellikle de sınırlar açıkken ve halklar göç ederken.

Türkiye’de çalıntı petrolle kimlerin ceplerini doldurduğunu ve kimin terör örgütleri için militan topladığını biliyoruz. Bu arada Türk milleti iyidir, çalışkandır ve yeteneklidir. Türkiye’de Rusya’nın çok eski ve güvenilir dostları var. Bilmeliler ki biz onları, Suriye’de görev yapan Rus askerlerinin ölümünden doğrudan sorumlu olan Türk yönetimiyle aynı kefeye koymuyoruz. Bizden sinirli ve histerik tepkiler beklemesinler.

Pilotumuzun ölümünden Türk elitleri sorumlu, bunu asla unutmayacağız.

“Ekonomik sınırlamalarla paçalarını kurtarabileceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar”
Eğer askeri bir suç işleyip insanlarımızı öldürdükten sonra domateslerle ya da inşaat sektöründeki bazı sınırlamalarla paçalarını kurtarabileceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar.

Türkler uçağımızı neden düşürdü anlamıyorum. Bunu neden yaptılar ‘Allah’ bilir. Tüm problemleri –önceden göremediklerimizi bile- başka şekilde çözebilmeliyiz. Tanrı, Türk yönetimini akıldan yoksun bırakarak cezalandırmaya karar verdi. Uçağımızın düşürülmesinden Türk hükümeti sorumlu. Bunu yaptıklarına pişman olacaklar. Moskova, Ankara’nın teröristlere yardım ettiğini görmezden gelemez.

Teröristlerle yasadışı ve kanlı ticaret yapılmasına izin verilmemeli.

Türkiye’ye savaş tehditleri savurmayacağız.

Rusya, Türkiye ile bölgesel güvenliğe ilişkin en hassas konularda işbirliği yapmaya hazırdı.

Türkiye (Rusya’nın) domates ambargosundan ya da Türk şirketlere getirdiğimiz sınırlamalardan zarar görmeyecek. Türkiye asıl bu yapılanlardan (teröristlerle işbirliği) pişmanlık duyacak.

Uluslararası terörle mücadele edebilmek için tek yumruk olmalı, terör karşıtı güçlü bir cephe oluşturmalıyız. Ülkeler terör karşısında çifte standartlardan kaçınmalı, terörist grupları kendi çıkarları için kullanmayı bırakmalı.

“Suriye’deki askerlerimiz Rusya için savaşıyor”
Suriye’de terörist gruplara yönelik hava operasyonlarında yer alan askerlerimiz aslında Rusya için savaşıyor.

Suriye’de yoğunlaşmış olan teröristler, Rusya için özel tehdit teşkil etmektedir. Aralarında Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden gelen çok sayıda kişi var. Para, silah alıyorlar ve güçlerini artırıyorlar. Eğer çok güçlenip Suriye’de zafer kazanırlarsa, o zaman kaçınılmaz olarak Rusya’ya da gelecekler. Rusya’da nefret tohumları ekmek, korku ve nefret yaratmak, insanları öldürmek isteyecekler. Onları izleyip yok etmek zorundayız. Suriye’de hava operasyonumuzu tam olarak bu nedenle ve meşru Suriye hükümetinden gelen resmi talep üzerine başlattık.

Rusya 2020’ye kadar gıda pazarını bütünüyle yerli ürünlerle doldurmalı.

Petrol fiyatlarının yükselmesini beklememeli, ekonomimizin yapısını değiştirmeliyiz. Böylece güvenlik ve sosyal kalkınma alanında pek çok sorunu çözmüş oluruz.

Kırım’ın Rusya’yla birleşmesi, uluslararası teröre güçlü bir yanıttı.

Birbirimizden ayrılırsak bizi yok ederler. Gücümüz birliğimizde, ordumuzda ve aile birliğimizde. Birlikte mutlaka başarılı olacağız.” (Sputnik)

Editör: Wan Haber