Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2009'un başlarında hayata geçirilen e-devlet sistemiyle yeni bir döneme girildiğini belirterek, 2013 yılının e-devlet hizmetlerinde bir hamle yılı olduğunu söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Rixos Otel'de düzenlenen PTT ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) koordinasyonu ile başlatılan 'Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Hizmetleri' tanıtım törenine katıldı. Törene, Bakan Yıldırım'ın yanı sıra PTT Genel Müdürü Osman Tural ve BTK Başkanı Tayfun Acarer katıldı. Yıldırım, yaptığı konuşmada, bugün yeni bir hizmetin kamuoyuyla paylaşıldığını belirterek, elektronik hizmetlerin artık gittikçe yaygın hale geldiğini söyledi. Kayıtlı elektronik posta hizmetini mektup göndermeye benzeten Bakan Yıldırım, "Bu iş aynı iştir aslında ama burada kağıt, imza, mühür yok. Gözükmeyen her şeyde şüphe vardır, 'gitti mi, vardı mı' gibi endişeler de gelir" dedi.
İlk tedbir olarak Elektronik İmza Kanunu'nun çıkarıldığını hatırlatan Yıldırım, elektronik imza, sertifikası, belgesi verecek yetkilendirilmenin yapıldığını ifade etti. KEP hakkında bilgiler veren Yıldırım, "Bu esasında sanal ortamda güvenli haberleşme sistemidir. Burada yapılan her türlü iş ve işlem bir hukuki sonuç doğurur. O yüzden çok önemlidir. Bazıları bunu kep diye anlayabilir, kep değil. PTT şapkası geleneksel, bu devam edecek. Ama PTT şapkası ne hale geliyor bakın. Bir yandan PTT geleneklerine sahip çıkarken, bir yandan da böyle elektronik hizmetlerle kendini yeniliyor" şekline konuştu.
Sanal ortamda yapılan işlemlerin zaman ve maliyet tasarrufu sağladığını belirten Yıldırım, "Her şeyden önce insanlarla yüz yüze gelmediğiniz için moral anlamında da bir iyileşme sağlıyor. Kimseyle didişip, kakışmadan, devlet-vatandaş gerginliği yaşamadan işlerinizi yapıyorsunuz" dedi.
Artık elektronik ortamda 570'e varan hizmetin e-devlet kapısından verilir hale geldiğine dikkati çeken Yıldırım, 14 milyon vatandaşın e-devlet kullanıcısı haline geldiğini ifade etti.

E-DEVLET SİSTEMİ
Bakan Yıldırım, 2009'un başlarında hayata geçirilen e-devlet sistemiyle yeni bir döneme girildiğini söyleyerek, 2013 yılının e-devlet hizmetlerinde bir hamle yılı olduğunu ifade etti. Yıldırım, "Vatandaşın işi gücü yok memlekette kaç tane kurum var, hafız gibi onların adını ezberleyecek ve onlar hangi işleri yapıyor. Vatandaş yeniden mi tahsil yapacak, bu akıla ziyan bir şey. Vatandaş tek kapı tanıyacak, içerideki odalar, orada burada ne var, bunları araştırmakla ömrünü tüketemez. Kapının içinden baktığında direkt adresi bularak, istediğini yapacak. Bununla ilgili artık bir tereddüt kalmadı" diye konuştu.
Ocak 15'te yapılan BTYK toplantısında net bir karar alındığını ifade eden Yıldırım, e-devlet hizmetlerinin geliştirilmesi ve bütün kurumlarla ilgili hizmetlerin tek kapıdan verilmesine yönelik görevin Ulaştırma Bakanlığı'na verildiğini hatırlattı.

BİRAND'IN ÖLÜM HABERİ BAKAN YILDIRIM'I DA YANILTTI
Yıldırım, Mehmet Ali Birand'ın yaşamını yitirdiğine dair haber aldığını belirterek, "Allah rahmet eylesin. Birand, hepimizin haberlerden, güncel olayları değerlendirmeden yakından tanıdığı ve bildiği bir simadır. Olağanüstü hallerde, yakın tarihimizde yaşanan bazı demokrasi dışı girişimlerde de ön plana çıkmış ve orada iyi bir duruş sergilemiş tecrübedir. Allah rahmet eylesin, yakınlarına başsağlığı diliyorum" şeklinde konuştu.
BTK Başkanı Acarer ise, "Elektronik imzadaki en önemli sorun, belgelerin gönderiminin teknik olarak yapılamıyor olmasıydı. Elektronik imzayı hazırladık ama ortam müsait değildi. KEP ile bu belgeler hukuki olarak geçerli olacak ve güvenli bir şekilde gönderilme olanağına kavuşacak" dedi.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın posta hesabına PTT Genel Müdürü Tural tarafından gönderilen kayıtlı elektronik postayla hizmetin işleyişi test edildi. KEP hizmetinin kullanıcıları sağlayacağı avantajlar şöyle belirtildi:
"Gönderici ve alıcı tarafların kim oldukları tam doğrulukla ve kolaylıkla anlaşılabilir. Sistem sahteciliğe imkan vermez. Gönderenin başkalarınca değiştirilmesi mümkün değildir. Gönderim zamanı, teslim zamanı kesin olarak tespit edilebilir. E-imza, zaman damgası özellikleri sayesinde kesin delil özelliği taşır, inkara izin vermez. Hızlı haberleşmeye, hızlı bilgi akışına imkan verir. Kayıtların, bilgilerin güvenliği-gizliliğinin korunması PTT güvencesindedir. Yasal açıdan geçerli bir biçimde elektronik yazışma ve bildirim yapılabilecektir."
(EY-CC-Y)

17.01.2013 12:57:20 TSI

Editör: Wan Haber