Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki Milli Kütüphane'de halka hitap etmek isteyen Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, muhalif gurupların protestosu sebebiyle konuşmasını yapamadı. Cumhurbaşkanlığı Sarayına geçen Saakaşvili, konuşmasını 3 saat gecikmeli gerçekleştirdi.
Tiflis'teki Milli Kütüphane'den halka hitap etmek isteyen Saakaşvili, muhaliflerinin gösterileri yüzünden konuşmasını yapamadı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçti. İstifa etmesini istedikleri Gürcistan Cumhurbaşkanı'nın Kütüphane'den Saray'a hareket ettiğini haber alan muhalifler de, derhal bölgeye geçti ve burada protestolarına devam etti.
Yaşananlardan ötürü konuşmasına yaklaşık 3 saat gecikme ile gerçekleştirebilen Saakaşvili, müzakere ile iç meseleleri halledebileceklerini söyledi. Saakaşvili, "İhtiyacımız olan 4 şey şudur:
1) Gürcistan, Avro-Atlantik dış politika istikametinde hareket eden muktedir bir ülke olmalıdır,
2) Anayasanın üstünlüğü kabul edilmelidir,
3) Gürcistan, insanlarının suç ve yozlaşma ile karşılaşmaktan korkmadıkları, suça bulaşmış resmi vazifelilerin olmadığı bir ülke olmalıdır,
4) Gürcistan, insanların özgürce yaşayabilecekleri bir ülke olmalıdır" dedi.
"Muhaliflerimin hareketleri beni durduramayacak. Önümüzdeki aylarda halk ile daha iç içe olarak milletin taleplerine kulak vereceğim" diyen Saakaşvili, bu ifadeleriyle henüz istifa etmeyi düşünmediğini de belirtmiş oldu.
Öte yandan, yaşanan karmaşalar esnasında pek çok Milli Birlik Partisi mensubu ve Tiflis Belediye Başkanı Gigi Ugulava, protestocuların saldırısına uğradı. Muhalif grupların içerisinde, yakın zaman önce hükümet tarafından çıkarılan kanun ile serbest bırakılan eski siyasi mahkûmların da bulunduğu kaydedildi. Hükümetin bu kararı Saakaşvili tarafından veto edilmesine rağmen, ikinci kez oylanarak yürürlüğe konmuş ve siyasi mahkûmlar geçtiğimiz ay serbest kalmıştı.
(SA-CTŞ-OK-D)

09.02.2013 15:01:52 TSI

Editör: Wan Haber