Dünyada 50 yaş üzeri erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan prostat kanserinin, belirti vermeden de ilerleyebildiği bildirildi.
Prostat kanseri, genelde 50 yaşın üzerindeki erkeklerde görülüyor ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı artıyor. Prostat kanseri, genellikle yavaş gelişip geç devrede semptom vermesi nedeniyle tedaviyi geciktirirken, bu kanser türü bazı vakalarda ise belirti vermeden de ilerleyebiliyor.
Prostat kanserinin tam olarak sebebi bilinmese de; yaş, ırk ve genetik faktörlerin büyük rol oynadığını belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Uzmanı Dr. Cemal Selçuk Ertaş, prostat kanseriyle ilgili bilgiler verdi. Prostat kanserinin de diğer kanser türleri gibi, vücuttaki normal hücre büyümesinin bozularak tümör adı verilen bir doku kitlesi oluşturması durumu olduğunu belirten Ertaş, "Prostat kanseri genellikle yavaş gelişip geç devrede semptom vermesi nedeniyle tedaviyi geciktirir. Prostat kanseri belirti vermeden de ilerleyebilir. Prostat kanseri, hiçbir yakınmaya yol açmadan ilerleyebilir. Bu nedenle özellikle 50 yaş üzerindeki kişilerin düzenli kontrollerden geçmeleri gerekiyor" dedi.
Prostat kanserinin varlığını belirlemek için kullanılan yöntemlere de değinen Dr. Selçuk Ertaş, şöyle konuştu:
"Prostat kanserini belirlemede en sık kullanılan yöntem, rektum incelemesi yoludur. Prostatı inceleme için hekim rektal tuşe ile (parmakla) normal büyümesi ile kanseri kolayca ayırt edebilir. Dijital rektal muayeneyle birlikte sıklıkla kullanılan diğer bir işlem ise PSA testidir. Prostat hastalığının en erken evrelerinde bile, hastanın PSA düzeyi artmaya başlar ve bu test ile belirlenebilir. Kanser olmayan durumlarda da PSA seviyeleri yükselebilir. Bunun diğer bir sebebi de enfeksiyondur. Ancak bu durum bir ürolog tarafından muayene edilerek ayırt edilebilir. Prostat kanserinden şüphelenen hekim, iğne biyopsisi yoluyla ufak bir prostat dokusu örneği de alabilir. Daha sonra doku örneği, kanser hücresi içerip içermediği belirlenmek üzere mikroskop altında incelenir. Bu yöntem prostat kanserinin kesin olarak teşhis edilmesini sağlar."
Dr. Cemal Selçuk Ertaş, prostat kanserinin belirtilerini ise şöyle sıraladı: "Özellikle geceleri sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, idrar yaparken acı veya ağrı duyma, idrarda kan ya da iltihap olması, sırt, kalça ve bel ağrısı"
(MB-SO-Y)

19.02.2013 11:07:22 TSI

Editör: Wan Haber