Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrin ve Metabolizma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tamer Tetiker, obezite, hipertansiyon ve kolesterolün halk arasında "şeker hastalığı" olarak bilinen diyabet riskini artırdığını belirterek, son yıllarda bu hastalığın görünen hızlı artışı nedeniyle dünyada ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini ifade etti.
Seyhan Oteli'nde 5 Ocak Lions Kulübü tarafından düzenlenen ve üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen "Diyabet" hastalığı bilgilendirme toplantısında konuşan Prof.Dr. Tamer Tetiker, Türkiye genelinde 1997'de yüzde 7.2 olan diyabet hastalığı görülme sıklığının Adana'da yüzde 8.8 olduğunu, 2010 yılında ise bu rakamın yüzde 13'lere, Adana'da ise yüzde 15'lere ulaştığının gözlendiğini söyledi. Tetiker, obezite, hipertansiyon ve kolesterolün diyabet riskini artırdığına işaret ederek, "Adana yöresinde hamura dayalı ve yağlı yeme kültürü hastalığa neden olan faktörlerin oluşmasında etkili rol oynamaktadır. Bu riskleri ortadan kaldırmak için öncelikle kilo sorununu çözmek ve spor yapmak gerekiyor. Ayrıca bu hastalık göz sorunlarını büyük oranda ortaya çıkarır. Görme ve organ kayıplarına kadar götürür" dedi.
Şeker hastalığı olan kişilerin felç olma riskinin sağlıklı insanlardan 6 kat, kalp krizi riskinin ise 2-4 kat daha yüksek olduğunu anlatan Tetiker, ayrıca böbrek yetmezliğinin de 5 kat fazla olduğuna değindi. Tetiker, "Tüm bu olumsuzluklara rağmen şeker hastası olanlar uygun tedavi ve kontrollü diyabet ile daha sağlıklı ve uzun yaşama şansını yakalayabilirler. Bunu da iyi bir eğitim, düzenli egzersiz, doğru ilaç tedavisi, düzenli sağlık ve doktor kontrolü ile sağlayabilirler" diye konuştu.
(ADN-Y)

30.11.2012 14:12:59 TSI

Editör: Wan Haber