Kastamonu'da düzenlenen bir konferansa konuşmacı olarak katılan Marmara Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Asya Araştırmaları Merkezi Öğretim Üyesi aynı zamanda Zaman Gazetesi'nde Ekonomi Yazarı olan Prof. Dr. İbrahim Öztürk, Türkiye'nin cari açığının başka ülkelerde olması durumunda darma dağınık olacağını söyledi.
KOSGEB Kastamonu Şube Müdürlüğü tarafından Orman Bölge Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen "Küresel Kriz, Avrupa, Türkiye ve KOBİ'ler için Rekabet Stratejileri" konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Öztürk, genel olarak dünyada yaşanan ekonomik krizler ve bunların çözüm yolları üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Küresel krizin yeni bir yenilenme sürecini beraberinde getirdiğini ve bu süreçte yeni fırsatlar doğacağını ifade eden Öztrük, Türkiye'nin bu fırsatları iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.
Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İbrahim Öztürk, kriz döneminde beklemenin çözüm getirmediğini, dünyanın 1929 krizinde gördüğünü belirterek, "Şuan yaşadığımız krizin bekleyelim geçer düşüncesiyle atlatılması imkansızdır. Dünya benzer krizi 1929'da yaşadı. Müdahale edilmeden beklenen kriz Avrupa'nın faşizme teslim olmasını sağladı, ABD ekonomisi yüzde 29 küçüldü, işsizlik yüzde 25 arttı. Kriz bekleyelim geçer düşüncesinin yanlış olduğunu ortaya koydu" dedi.
Krizlerin önlenmesinin mümkün olmadığına vurgu yapan Öztürk, "Ancak krizle mücadele eder, krizi avantaja çevirebiliriz. Henüz kriz bitmedi. Ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Avrupa'da fay hatları kırılmaya devam ediyor" diye konuştu.
BM tarafından 2050 yılı raporuna göre öğretimin merkezinin Türkiye, Kuzey Afrika ve Orta Asya'ya kayacağını ifade eden İbrahim Öztürk, şöyle konuştu: "Nüfus olarak en genç Afrika olacaktır. ABD ve Avrupa yaşlanan, katkı sağlamayan ülkeler olacak. TUSKON'un öncülüğünde Afrika'da başlatılan ekonomi hareketi son 100 yılda yapılan en önemli akıl harekatıdır. Sizler de TUSKON'un Avrupa'daki çözüm ortağı olduğunuz için bunu söyleme gereği duydum"
Prof. Dr. İbrahim Öztürk, Türkiye-Avrupa ilişkilerinin geleceğiyle ilgili ise şunları söyledi: "Türkiye, Avrupa için yeni kurulan dünyada rakip değil refiktir, yük değil fırsattır. İkame değil tamamlayıcıdır. Bunların Avrupa'ya anlatılması lazım. Entelektüel ortamlarda bunun altının doldurularak anlatılması lazım. Irkçı ve Hıristiyan refleksiyle davranmazlarsa Türkiye-Avrupa ile birlikte yükselecektir"
Türkiye yükselen bir yıldız konumunda olduğunu vurgulayan Öztürk, aynı zamanda Türkiye'nin cari açığının dünyada eşi benzeri olmayan bir seviyede olduğuna dikkat çekerek, "Bu açık başka bir ülkede olsa o ülke darma dağınık olurdu. Türkiye'ye bu yüzden bu cari açığı kapatmak için söz verdi. Cari açığını giderek düşürmeye başladılar. Yüzde 11'lerde olan cari açık şuanda yüzde 6'lara kadar düşmüş durumda. Bu yüzdende Türkiye'nin büyümesi keskin bir bıçak gibi yüzde 10'lardan birden bire yüzde 3'lere düşmüştür. Bu düşüş sadece cari açığı kapatmak için verilen mücadele sonucunda olmuştur. Ayrıca Türkiye, sözünü tuttuğu içinde kredi derecelendirme kuruluşları ülkemizin kredi notunu bu yüzden yükseltmiştir" dedi.
(Vİ-SA)

11.01.2013 14:45:30 TSI

Editör: Wan Haber