Türkiye'nin ilk yüz nakli ameliyatını gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Namık Karamancı Fen Lisesi'nin konuğu oldu.
Manavgat Namık Karamancı Fen Lisesi'nin daveti üzerine ilçeye gelerek Manavgat Ticaret ve Sanayi Odas (MATSO) Toplantı Salonu'nda öğrencilerle bir araya gelen Prof. Dr. Ömer Özkan, soru yağmuruna tutuldu. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, İlçe Eğitim Müdürü İsmail Kılınç, Şube Müdürü Hüseyin Bal, öğretmen ve velilerin de katılımıyla Mesleki Rehberlik ve Değerler Eğitim kapsamında düzenlenen söyleşide, Prof. Dr. Özkan öğrencilerin merak ettiği tüm soruları cevaplandırdı.
Türkiye'nin ilk yüz nakli operasyonunu gerçekleştiren Prof Dr. Özkan, "Biz mevzuatı oluşturarak yüz nakillerini gerçekleştirdiğimiz için sıkıntı yaşamadık. Yüz naklinde başka şehirden vefat etmiş, çürüyecek bir yüzü canlandırıyorsunuz. Ameliyatı yaparken bir anda bir insanın yüzünün değiştiğini görüyorsunuz. O an ekip olarak mutlu olmuştuk. Nakillerin yapılmasının ardından bir yıl geçmedikten sonra biz rahat etmiyoruz. Nakilleri yaptıktan sonra sorun yaşanmamasını için uğraşıyoruz. Son yapılan yüz naklimiz dünyada ses getirdi" dedi.

"TÜRKİYE ORGAN NAKLİNDE DÜNYADAKİ EN İYİ ÜLKELERDEN BİRİ"
Organ nakli konusunda da bilgi veren Prof.Dr. Özkan, "Ülkemiz organ nakli teknik ve yapılabilirlik açısından en iyi sıralarda. Kesinlikle riski ve sıkıntısı yok. Ülkemiz çeşitli nakillerin belki de yapıldığı tek ülke konumunda. Organ nakli konusunda Türkiye dünyadaki en iyi ülkelerden birisi konumuna geldi. Tek eksiğimiz kadavradan bağışların az olması. Türkiye organ nakli konusunda oran olarak, zaman zaman artış ve düşüşler yaşıyor. Artık Türkiye'de organ bağışının hep yüksek olması gerekiyor" diye konuştu.
Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Prof.Dr. Özkan, "Yeniden dünyaya gelseniz doktor olmak istermisiniz?" sorusuna, "Belirli mesleklerde her zaman zorluklar olabilir. Ben doktor olduğum için mutluyum. Yeniden dünyaya gelsem doktor olmak isterdim" dedi.
Öğrencilere doktor olmalarını tavsiye eden Prof. Dr. Özkan, "Ayrıca bulunduğunuz meslekte en iyi olmak zorundasınız" şeklinde konuştu.
Bir öğrencinin, "Neden Akdeniz Üniversitesi'ndesiniz?" sorusuna ise Prof. Dr. Özkan, "Yurt dışından gelen ve stajyer olmak isteyen öğrenciler var. Bizim kliniklerimiz onlarınkinden geri değil, hatta önde" diye yanıt verdi.
Prof. Dr. Özkan, bir başka öğrencinin, "Depremlerden sonra Deprem Dede'miz oldu. Organ nakillerinden sonra da Organ Amca" şeklindeki ifadeleri üzerine ise, "O anlamda şahıs olarak bir düşüncem yok. Antalya olarak şubat ve mart ayı içerisinde organ nakli konusunda dünyaya örnek teşkil edecek bir kampanya başlatacağız" açıklamasını yaptı.
(AK-SK-GS-Y)

10.01.2013 17:11:23 TSI

Editör: Wan Haber