Gebze Belediyesi tarafından düzenlenen tarih sohbetleri için Gebze'ye gelen tarihçi-yazar Prof. Dr. Mehmet Çelik, Gebzelileri 'Papalık ve Vatikan' konusunda bilgilendirdi. Çelik, Papalığın dini bir kimlikten ziyade, siyasi bir kimlik olduğunu söyledi.
Gebze Belediyesi tarafından 15 günlük periyotlarla düzenlenen tarih sohbetleri devam ediyor. Gebze Belediyesi tarafından önceki akşam Gebze Kent Meydanı Kültür Merkezi mavi salonda gerçekleştirilen tarih sohbetine konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mehmet Çelik, 'Vatikan ve Papa' konusunda değerlendirmelerde bulundu. Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker'in ev sahipliğinde düzenlenen tarih sohbetine Gebze Kaymakamı Salih Karabulut, AK Parti Gebze İlçe Başkanı Cemalettin Kaflı, belediye meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları Nilay Ayran, Ahmet Kisbet, başkan danışmanı Şakir Bitmez ve tarihi konulara ilgili çok sayıda Gebzeli katıldı.
Konuşmasına Vatikan ve Papalık tarihi hakkında bilgi vererek başlayan Celal Bayar Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Mehmet Çelik, Batı Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla Vatikan'ın devletleştiğini ve Papalığın bir siyasi güç merkezi haline geldiğini dile getirdi. Tarihçi Çelik, Papalığın dini bir kimlikten ziyade, siyasi bir kimlik olduğunu söyledi. Papalık tacının 450 tane inciden oluştuğunu ve papaların elbiselerinde bulunan 2 anahtarın ise dünya ve ahreti temsil ettiğini dile getiren ve Papalık tarihiyle ilgili ilginç anekdotlara da konuşmasında yer veren Çelik, Türklerin en çok sevdiği papanın, Türk Papa olarak da adlandırılan Roncalli olduğunu söyledi. Çelik ayrıca, Türk dostu olarak bilinen Roncalli'nin 5 yıl boyunca papalık yaptığını ve barışçıl bir kimliği olduğunu da sözlerine ekledi. Konuşmasının ardından Gebzelilerin sorularını da yanıtlayan Çelik'in konferansı hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.
(UU)

16.02.2013 15:17:16 TSI

Editör: Wan Haber