Organ Nakli Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak Silivri Cezaevi'ne konulan eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun sağlık sorunları ile ilgili çağrıda bulundu.
Geçtiğimiz gün avukat Hayati Hilmioğlu tarafından Silivri Cezaevi'nde tutuklu olarak bulunan Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun sağlık durumları ile ilgili haberleri gördükten sonra bir açıklama yapmak istediğini söyleyen Prof. Dr. Alper Demirbaş, Prof. Dr. Hilmioğlunun Hepatit C'ye bağlı karaciğer sirozu hastası olduğunu, aynı zamanda karaciğerinde tümör olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Hilmioğlu'nun diyabet hastası olduğunu ve böbrek fonksiyonunun da bozulduğunu duyduğunu kaydeden Prof. Dr. Demirbaş, "Bu noktada vicdani olarak, bir organ nakli cerrahı olarak şunu söylemek durumundayım. Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun suçunun ne olduğunu bilmiyorum. Yasal prosedürün nasıl işlediği ile ilgili hiçbir yorumum ve yargım yoktur ancak Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu İnönü Üniversitesi'nde organ nakli merkezi, karaciğer merkezini kuran kişidir. Kardeşinin dünkü açıklamalarından okuduğum kadarı ile karaciğer sirozu giderek ilerliyor ve ivedilikle tedavi edilmesi gerekiyor. Ne yazık ki tahliye talepleri defalarca reddedilmiş ve kendisi de artık bulunduğu tutukevinde ölümü kabullenmiş gibi görünüyor. Bu hastalarla ilgilenen bir cerrah olarak benim vicdanımı sızlattı. Ben beklerdim ki kendi kurduğu ve Türkiye'de en çok karaciğer nakli yapılan merkez olan İnönü Üniversitesi'nden, Karaciğer Merkezi'nden bir talep gelsin. En azından bir değerlendirilmesi açısından, gerekirse tedavisi açısından" şeklinde konuştu.
İdam cezasından önce dahi insanların sağlık kontrolünden geçirildiğine değinen Prof. Dr. Demirbaş, Prof. Dr. Hilmioğlu'nun tıbbi durumunun tekrar değerlendirilmesini talep ettiğini ifade etti. Prof. Dr. Demirbaş, "Gerekirse tedavisinin yapılmasını talep ediyorum. İnsanlar suçlu olabilirler, suçsuz olabilirler, yargılanabilirler ama hastalarsa en temel insan hakkı yaşam hakkıdır. Fatih Hilmioğlu kendisi hakkında verilecek hükmü duyabilecek kadar yaşayamayabilir. Asıl olan yaşamaktır. Eğer suçluysa cezasını öğrendiğinde hayatta olmalıdır. Cezasını çekerken de gerekli tedavilerin yapılması elzemdir. Bu sağlıklı bir toplumun gereğidir. Karaciğer nakli konusunda özellikle Türkiye'de yaptığı son derece önemli işleri bu topluma hatırlatmak istiyorum ve kendisinin açtığı yolda kurtulan binlerce insanın olmasına rağmen kendisinin bu tedavilerden yararlanamayıp ölmesi ihtimali vicdanımı kanatıyor" dedi.
(UG-SK-GS-Y)

15.02.2013 14:07:06 TSI

Editör: Wan Haber