Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, Malatya ile Elazığ'ın ortak birçok çalışma yapabileceğini bildirdi.
Prof. Dr. Cengiz Yakıncı yaptığı açıklamada, "Malatya ve Elazığ, aralarında 100 kilometre mesafe olan iki ilimizdir. Bu mesafe aslında İstanbul'da uzak iki semt arasındaki mesafeye eş değer bir uzaklıktır. Başka bir deyişle Malatya ile Elazığ bir ilin uzak iki semti gibi düşünülebilir. Ancak resmiyete bakıldığında Malatya ve Elazığ iki ayrı ilimiz olarak kabul edilmektedir. Resmiyette böyle görünse de bu iki şehrimizi, bazı durumlarda bir ilin iki semti gibi düşünerek hareket etmek her iki ile bazı faydalar getirebilir" ifadelerini kullandı.
Ankara'dan uçakla Malatya'ya gelirken, hava şartları nedeniyle uçağın Malatya'ya inmeyip Ankara'ya döndüğünü aktaran Prof. Yakıncı, "Havayolu şirketi, uçağı Ankara'ya döndürmek yerine hava şartlarının uygun olduğu Elazığ'a yönlendirmiş olsaydı ve buradan da 1 saat 15 dakika süren karayolu yolculuğu ile Malatya'ya taşısaydı, ne yaptığı binlerce liralık masrafı yapmak zorunda kalırdı ne de insanların zamanlarını ziyan edip memnuniyetsiz ifadeleri ile karşı karşıya kalmazdı. Diğer bir örneği de, Malatya'da görev yaptığım eğitim hastanesi üzerinden vermek istiyorum. Bundan birkaç yıl öncesine kadar çalıştığım hastanede romatoloji ve immünoloji (bağışıklık bilimi) uzmanı bulunmuyordu. Oysa bize çok yakın mesafede bulunan Elazığ Eğitim Hastanesi'nde bu bölümlerde çalışan en az 5 uzman bulunmaktaydı. Orada çalışan doktorlardan birinin ya da ikisinin Malatya Eğitim Hastanesi'nde görevlendirilmesi, sorunu ortadan kaldırabilecekken bu yapılmıyor, hastalar bulundukları yerden Elazığ'a gitmek durumunda kalıyorlardı. Öte yandan, bir eğitim hastanesinde uzman eksikliği yaşanması öğrencilerin ve asistanların eğitimlerinin aksamasına da neden oluyordu. Bu kadar büyük bir mesuliyetin bedelini hangi idareci ödeyebilir bilinmez" dedi.
"Verdiğim bu iki örnek benim Malatya tarafından baktığımda gördüğüm iki küçük örnek. Duruma bir de Elazığ tarafından bakılırsa benzer örneklerin orada da olacağından eminim. Bu görüşle olaya yaklaşılırsa zihinlerimizde geniş ufukların açılacağı kanaatindeyim. Her iki ilin insanına fayda ilkesi ile olaya yaklaşılırsa, yıllardır süregelen Malatya-Elazığ arasındaki yerel milliyetçilik çekişmesinin de yıkılacağı düşüncesindeyim" diyen Prof. Yakıncı, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Aslında Fırat Kalkınma Ajansı'nın kurulmasında da benzer mantık yatıyor. Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinin birlikte değerlendirilmesi ve bu illerin birbirlerine yakın mesafelerde olmalarının karşılıklı yarara dönüştürülmesi düşüncesiyle ortaya çıkan bir yapılanma. Türkiye'de Malatya-Elazığ örneğinde olduğu gibi birbirine yakın çok sayıda il bulunmakta. Resmiyette bu illeri ayrı ayrı iller olarak düşünebileceğimiz gibi zaman zaman bazı sorunları çözme noktasında yakın mesafeli illeri bir ilin iki semti gibi düşünüp problemleri sonuca ulaştırmalıyız. İşte o zaman ülkenin olanakları da daha akılcı şekilde kullanılabilir."
(NA-SO-Y)

15.01.2013 11:25:59 TSI

Editör: Wan Haber